Курс – 24 і нижче: чому долар впав до чотирирічного мінімуму

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Національний банк України на 27 листопада 2019 року встановив офіційний курс на рівні 23,98 гривень за долар, що на 7 копійок нижче порівняно з попереднім банківським днем. Нижче курс був тільки в січні 2016 року. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло пояснив, що є підвищений попит на гривню, який задовольняється за рахунок того, що до країни надходить валюта за двома каналами.

Економіст зазначив, що нерезиденти купують гривневі облігації, яких за рік придбали на суму близько 100 млрд гривень.

Ярослав Жаліло звернув увагу, що вартість облігацій досить висока. На початок року було близько 18%, зараз знизили, але в умовах інфляції та зміцнення гривні прибутковість все одно дуже висока.

Наразі спекулятивні інвестори зацікавлені купувати цінні папери, зазначив економіст.

«Висока прибутковість пов'язана з рівнем облікової ставки НБУ. У свою чергу, процентна ставка пов'язана з проведенням НБУ політики інфляційного таргетування. Це спроба знизити темпи інфляції до цільового рівня за рахунок збереження високої вартості грошей в Україні», – прокоментував Жаліло.

Як змінювався курс гривні до долара на початку осені за останні 5 роківВперше за п’ять років українська валюта зміцнилася протягом літа та початку осені на 6,5%. Які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Економіст підкреслив, що інфляційні чинники в Україні не завжди монетарні, а сьогодні загалом більшою мірою структурні. Також сам процентний інструмент малодієвий. Тому НБУ повинен завищувати процентний інструмент, щоб намагатися стиснути грошову пропозицію, зазначив він.

«Другий канал полягає в підвищеному попиті на гривню на зовнішньому ринку. Через високий процентний рівень та перелік інших проблем вітчизняним суб'єктам важко отримати доступ до ліквідних ресурсів. За останній рік у нас відбулося зменшення залишків кредитів у суб'єктів господарювання», – пояснив експерт.

За словами Жаліло, кредитування цьогоріч реально впало, гроші десь треба брати. Експортери змушені більшу частину заробленої на ринку валюти продавати, зауважив він.

«Тим суб'єктам господарювання, які мали заощадження у валюті, сьогодні простіше їх скинути, ніж взяти кредит. За рахунок цього також насичується валютний ринок, а гривня зміцнюється», – прокоментував Ярослав Жаліло.

Нагадаємо, в держбюджеті-2019 розрахунки проводилися виходячи з курсу на кінець 2019 року на рівні 29,4 грн/дол, а в бюджеті 2020 року – 27 грн/дол.

Чого чекати від гривні напередодні новорічних свят – читайте в авторському матеріалі.

Раніше ми писали, які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014–2019 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: