«Поїздка до добрих друзів»: чим важливий візит Зеленського до Естонії

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

26 листопада президент України Володимир Зеленський з робочим візитом перебуває в Естонії. «Їду до наших добрих друзів і надійних союзників – до Естонії та Литви. Маємо обговорити протидію спільним загрозам зі Сходу і загальні можливості на Заході», – написав він напередодні у Facebook. У коментарі «Слово і Діло» співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков підкреслив, що Таллінн дійсно міг би поділитися з Україною досвідом щодо деяких проєктів.

На думку Михайла Пашкова, візит президента України до Естонії важливий із кількох причин. Зокрема, новій владі необхідно налагоджувати контакти з країнами Балтії, які завжди були і залишаються державами, що солідарні з Україною в питанні протистояння російської агресії та багатьох інших.

«Протягом тривалих років позиція країн Балтії щодо агресії РФ завжди була чіткою. Латвія, Литва, Естонія в цьому питанні – стратегічні партнери України. Країни Балтії також відчувають тиск з боку Росії та, можливо, найбільш повною мірою розуміють небезпеку російської експансії в Європі за рахунок так званого «русского мира», – прокоментував Пашков.

Він зазначив, що російська діаспора в країнах Балтії також частково є проблемою для уряду цих країн. Тому в України з балтійськими країнами багато спільного, зазначив він.

Пашков звернув увагу, що крім того, що Естонія, Латвія і Литва важливі для України в ключі агресивної політики РФ, ці держави завжди виступали прихильниками євроінтеграційних прагнень України, підтримували Київ у рамках ЄС.

Експерт також нагадав, що під час голосувань у міжнародних організаціях з питань Криму, російської агресії, санкцій проти РФ країни Балтії завжди підтримували Україну.

Крім того, на думку Михайла Пашкова, для України буде корисний досвід Естонії у цифровізації та діджиталізації.

Україна та Естонія: історія двосторонніх відносинПрезидент Володимир Зеленський 26 листопада їде до Естонії. Слово і Діло вивчило історію двосторонніх відносин двох країн.

«У країн Балтії є чому повчитися у сфері нових інформаційних технологій. Різні проєкти можуть бути предметом переговорів та обміну досвідом. Тому цей візит багато в чому буде корисний», – резюмував співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Зауважимо, кореспондент «Слово і Діло» перебуває в Естонії, слідкуйте за подробицями візиту.

Також «Слово і Діло» вирішило вивчити історію двосторонніх відносин Естонії та України.

З ким зі світових лідерів вже встиг зустрітися президент Зеленський – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: