Тарифи на газ у 2020 році: чи підвищаться ціни

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

На початку 2020 року ціни на газ можуть істотно зрости через відсутність транзитного контракту з РФ. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Геннадій Рябцев пояснив, що причина не в РФ. Він вказав, що насамперед Україна не створила незалежного і кваліфікованого оператора ГТС, сертифікованого за європейськими правилами, який повинен бути правоздатним ще до 1 січня 2020 року.

За словами енергетика, створення оператора ГТС затягнулося. Згідно з програмою уряду буде завершено не раніше 2 січня 2020 року, уточнив він.

«З ким «Газпрому» підписувати угоди? Чи тільки РФ винна в цьому питанні?» – зауважив Рябцев.

Енергетик підкреслив, що наскільки виростуть ціни, поки не можна спрогнозувати, оскільки це форс-мажорна обставина.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

«Все залежатиме від того, яким буде тиск у трубі, які будуть витрати «Укртрансгазу» на реверс і чи буде вистачати газу для постачання всіх споживачів. Також вплине і те, якими будуть ціни в грудні на природний газ на спекулятивному ринку, до якого прив'язані ціни на газ в Україні», – прокоментував Рябцев.

Рябцев підкреслив, що у нас обрали спекулятивний сегмент європейського ринку, в якому найбільші коливання та найвища ціна в опалювальний сезон з розрахунком, що все буде нормально.

Енергетик звернув увагу, що невизначених складових, які будуть впливати на ціни, дуже багато.

«Ціни можуть бути різними – станом на січень від 10 до 14 гривень за кубометр. Далі – не прогнозовано. Не виключено, що з 1 січня, коли спецзобов’язання і гранична ціна буде скасована, цілком можливо, що ціна буде непідйомною для більшості споживачів», – резюмував директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Як повідомлялося, «Нафтогаз України» підвищив ціну на газ для населення в листопаді на 14,6 відсотків – до 4889 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газбутів і транспортних витрат).

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як протягом останнього року змінювалися тарифи на газ.

Відзначимо, під час виборчої кампанії у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: