Кабмін хоче запровадити страхову ціну на газ. Чому та як вплине на вартість?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Уряд спільно з компанією «Нафтогаз» розробляє рішення, за яким з 1 січня жителям України запропонують певну страхову ціну на газ. Такого кроку влада змушена вдатися, тому що з 1 січня 2020 року закінчується чинний контракт з Росією на транзит газу українською територією. У коментарі «Слово і Діло» директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев пояснив, що оскільки постанови Кабміну дуже часто змінюються до невпізнаваності в процесі їх обговорення, поки рано підбивати підсумки.

Він зазначив, що поки незрозуміло, що таке так звані «страхові ціни на газ».

Геннадій Рябцев нагадав, що спецзобов'язання на ринку природного газу діють до 1 січня. Припинення їх дії може призвести до того, що різко зросте кількість неплатоспроможних споживачів, вказав він.

«Адже йдеться не тільки про газ. Це вплине на тарифи на опалення, гарячу воду. Звісно, Кабміну необхідно якимось чином це питання вирішити, оскільки зміна правил гри в середині опалювального сезону може призвести до збільшення неплатоспроможного попиту і нездатності держави якимось чином відреагувати. Тому на зміну спеціальним зобов'язанням має прийти «щось». Але що з цього вийде, рано говорити. Є кардинально протилежні пропозиції», – прокоментував Рябцев.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

За його словами, для України це новий підхід. На сьогодні «страхові ціни на газ» – пропозиція на рівні ідеї, а не готового проєкту. До того ж, до нього ще потрібно причепити економічне обґрунтування, з чим буде складно, зазначив енергетик.

У будь-якому разі, додав Рябцев, в опалювальний сезон ціна не може бути нижчою. Енергетик пояснив, що ціна газу для населення прив'язана до мінімальної з чотирьох складової.

Рябцев зазначив, що сьогодні мінімальна з чотирьох складових – це ціна для промисловості, але і вона на листопад збільшена, отже, для населення вартість також зросла.

За словами експерта, ціна збільшилася, оскільки ці ціни прив'язані до спекулятивного зовнішнього ринку.

Рябцев підкреслив, що обрали найбільш спекулятивний сегмент європейського ринку, в якому найбільші коливання і найвища ціна в опалювальний сезон з розрахунком, що все буде нормально.

«Однак два останні тижні листопада говорять про те, що ціна ще збільшилася на цьому ринку мало не вдвічі. Тобто 50% зростання ціни. Якщо це зростання перевести у вартість газу для населення в грудні, то це близько до граничної ціни, яка визначена для населення, як гранична. Але з 1 січня, коли спецзобов’язання і ця гранична ціна буде скасована, цілком можливо, що ціна буде непідйомною для більшості споживачів», – висловив думку Геннадій Рябцев.

Міністр енергетики заявив, що ціна на природний газ для населення в першому кварталі 2020 року буде нижче 8550 тис. грн за тисячу кубометрів.

Як повідомлялося, «Нафтогаз України» підвищив ціну на газ для населення в листопаді на 14,6% – до 4889 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, націнки газозбитків і транспортних витрат).

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Відзначимо, під час виборчої кампанії у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: