Готівку дозволять отримувати в касі магазину. Чи буде попит на новий сервіс?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Уже найближчим часом українці зможуть знімати готівку з банківських карт прямо в касі супермаркету. Аналогічний сервіс давно доступний жителям США, Європи, Туреччини та навіть Росії. Однак в Україні зняти кеш з картки можна поки тільки в банкоматах. «Таке рішення сприятиме зменшенню тінізації економіки, подальшому розвитку безготівкового сегмента і зростанню фінансової інклюзії громадян в цілому», – йдеться в повідомленні Нацбанку. Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський у коментарі «Слово і Діло» зазначив, що сервіс навряд чи користуватиметься масовим попитом, хоча потрібен для зручності клієнтів.

Економіст пояснив, що якщо порівнювати навіть з іншими країнами Європи, то в Україні на одного жителя доводиться досить велика кількість банкоматів, зняти готівку – не проблема. Тим більше банки часто пропонують пакети, які дозволяють зняти гроші без відсотків у різних банкоматах, підкреслив він.

На його погляд, новий сервіс буде корисний насамперед жителям глибинки. Послуга корисна також у місцях, де є невеликі торговельні точки, які не приймають банківських карток, зазначив він.

«Сервіс спрацює для якихось окремих випадків, але не масово. Наприклад, якщо потрібно щось купити в переході, на невеликому ринку і потрібна готівка, а поблизу немає банкомату. Однак великого попиту на цю послугу не буде», – висловив думку Яблоновський.

Кешбек та зміни в сфері РРО. Детінізації готівкових розрахунків бути?10 вересня на вечірньому засіданні ВР ухвалила в першому читанні альтернативний законопроект №1053-1 та законопроект №1073 щодо детінізації готівкових розрахунків.

Крім того, економіст зазначив, що в супермаркетах, які будуть надавати такі послуги, для початку, ймовірно, потрібно буде щось купити, розплатитися карткою, а потім попросити зняти ще певну суму, щоб купити щось на ринку.

На його думку, в цілому краще робити розрахунки за допомогою платіжних карт, відповідно потреба знімати готівку поступово відпадатиме.

«Українці звикли, що не у всіх випадках можна розплатитися карткою, тому все одно у більшості є готівка в гаманці. Велика частина людей буде звичним чином розплачуватися, знімати гроші з банкомату. На першому етапі новий сервіс, мабуть, буде лише додатковим на випадок несподіваних витрат за умови, що в гаманці не виявилося готівки», – прокоментував Дмитро Яблоновський.

Відзначимо, в січні ПриватБанк почав тестування подібної послуги: клієнти банку можуть зняти до 500 грн зі своєї платіжної картки в касах мережі автозаправних комплексів WOG. Купівля товару та оплата його карткою є обов'язковою умовою для отримання послуги зняття готівки.

Більш докладно про конфіскацію активів, запровадження РРО та кешбек читайте в матеріалі «Детінізація готівкових розрахунків: зменшення тиску на бізнес або фіскальний бліцкриг».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: