У пошуках нових ідеалів: як змінила Україну Революція гідності

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

21 листопада – шоста річниця Революції гідності. Саме цими днями в Україні почалася Помаранчева революція 2004 року і Революція гідності 2013 року. Обидві події стали доленосними для України та її майбутнього. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Горбенко наголосив, що основним завданням Майдану було знайти новий курс. Була запропонована тимчасова, але ідея, яка спрацювала дуже добре: «Україна – це Європа».

На думку Горбенка, п'ять років країна слідувала ідеї, що Україна – це Європа, та багато в чому кардинально змінилася, дійсно, наблизилася до Європи.

Він акцентував, що Україна за часів президентства Петра Порошенка стала ближче до Європи, хай не за всіма показниками, але це питання часу, головне, що шлях вже незворотній.

«Хоча потрібно визнати, що ми уявляли ідеальну Європу. Зараз, коли є можливість поїхати до Євросоюзу без віз, ідеалізм трохи руйнується», – зауважив Горбенко.

Політолог звернув увагу, що Порошенко був провайдером ідеї «Україна – це Європа». Але зараз, на думку експерта, суспільство дозріло до того, щоб проголосити якийсь новий маяк, до якого потрібно рухатися.

Розслідувати і покарати: гучні провалені обіцянки щодо злочинів на МайданіДо річниці Революції гідності зібрали найяскравіші провалені обіцянки політиків про розслідування злочинів за часів Євромайдану.

«Це зробити складно, чогось очевидного немає. Національна ідея не користується великою популярністю, але націоналізм, як демонстрація себе, працює в Україні. За останні п'ять років для нас вже стало звичним і нормальним бачити на вулиці людину з прапором. Слово «націоналіст» припинило бути зневажливим за останні п'ять років. Так і має бути. Однак слід визнати, якщо зараз сфантазувати, що ОРДЛО мирним шляхом повернуться назад, то там якраз такого бачення немає», – прокоментував Андрій Горбенко.

Експерт зауважив, що найближчим часом Україна навряд чи опиниться на порозі нового Майдану, оскільки кожен великий протест був пов'язаний з кардинальними змінами, з пошуком нових ідеалів. На його погляд, зараз є така потреба, але немає гасла, який можна повісити на щит і сказати, що влада йде в інший бік, давайте її змінювати.

Горбенко наголосив, що політики часів Кучми – наше минуле, залишилися в минулому ідеали Радянського союзу, але натомість нічого нового немає.

«Що є в Зеленського? Україна в смартфоні? Це технологічні ідеї, не ідеологічні. Тому Майдану поки не буде. Всі розуміють, що потрібно щось нове, але що саме – ніхто не знає. В цьому ми не самотні. Європейці та американці також хочуть чогось нового», – висловив переконання співрозмовник.

«Зараз триває пошук нової України. Далі буде демократичний діалог. Добре, що він нам вже доступний і більше немає надривів. Громадяни виходять на вулицю, а влада коригує свої дії. Для радикального протистояння з наметами та жертвами немає ідеологічних обгрунтувань», – резюмував політолог Андрій Горбенко.

Найгучніші провалені обіцянки щодо розслідування справ Майдану – дивіться за посиланням.

Також журналісти «Слово і Діло» писали, чи актуальні зараз вимоги Майдану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: