Газ для населення подорожчав: що буде з цінами на опалення

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

З 1 листопада газ для промисловості подорожчав на 18,4-19,6% порівняно з жовтнем. Залежно від обсягів закупівлі та умов оплати «Нафтогаз» пропонує компаніям газ за ціною 5861-6463 гривень без ПДВ і витрат на транспортування по трубопроводу. У листопаді ціна газу для населення також зросла до 4899 гривень за тисячу кубометрів. Це на 626 гривень дорожче порівняно з жовтневими розцінками в 4272,8 гривень. У коментарі «Слово і Діло» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко припустив, що до кінця року ціни на газ та тепло знову зростуть.

За його словами, місцеві домогосподарства самостійно формують ціни на теплову енергію. Можна говорити про те, що ціни на тепло особливо суттєво зростають передусім у Києві.

Володимир Омельченко пояснив, що зараз існує велика проблема щодо неплатежів за теплову енергію.

«В Україні дуже недосконала система: зрозуміти хто платить за теплову енергію, а хто – ні, – доволі складно. Теплопостачальні підприємства хочуть в ціну закласти також потенційні та реальні неплатежі. Тому ціни зростатимуть не тільки через подорожчання газу. Ситуація така: ті, хто не платить і далі не платитимуть, а для тих, хто платить – збільшиться оплата, вони фактично заплатять і за неплатника», – прокоментував Омельченко.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

Експерт також прогнозує подальше підвищення цін на газ до кінця року. За словами енергетика, «Нафтогаз» наразі перебуває у складному фінансовому стані, компанія не здатна зібрати гроші за газ. Це стосується і теплових компаній.

«Є механізми, які компенсують брак прибутку саме шляхом підвищення цін на газ», – зазначив він.

Омельченко припустив, що різких стрибків цін не буде, але в цілому тарифи подорожчають рівно на стільки, на скільки населення потягне їх сплачувати.

«Холодна пора року, монопольне становище, безвихідне становище сімей, які змушені платити, дає аргументацію для підвищення ціни», – констатував Володимир Омельченко.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Відзначимо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: