Віртуальні гроші в Україні: чи потрібно легалізувати криптовалюту

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик
Євген Невмержицькийекономічний експерт

У Верховній раді зареєстрували законопроект про легалізацію фінансових операцій з криптоактивами. Згідно з документом українцям потрібно буде заплатити державі 5% податку від продажу криптовалюти. Операції з криптовалюти не обкладатимуть податком на додану вартість, а оподаткуванню підлягають тільки операції з продажу криптовалюти. Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський у коментарі «Слово і Діло» пояснив, що відсутність державного регулювання в цій сфері не дуже правильна позиція, тому потрібно змінювати ситуацію.

Яблоновський підкреслив, що Україні потрібно розвивати інноваційні продукти, електронні гроші, але вони повинні працювати в нашому правовому полі.

При цьому економіст висловив сумніви, що на поточному етапі легалізація криптовалюти вплине на економічну ситуацію.

«Пік інтересу до біткойну минув. Коли біткойн збільшувався за лічені місяці в кілька разів, от тоді було багато людей, готових інвестувати. Однак зараз біткойн не має критичного впливу з точки зору фінансової або грошової системи. Прориву не буде», – прокоментував Яблоновський.

Також економіст уточнив, що у разі нерегульованих грошових потоків є ризик, що їх можуть використовувати для відмивання грошей.

«Якщо ринок криптовалюти вже існує, то немає сенсу в заборонах. Єдине, що ми можемо зробити, – врегулювати правовий статус віртуальних активів з розумінням, що криптовалюта істотно не впливає на фінансово-грошову систему», – зауважив Дмитро Яблоновський.

Кандидат економічних наук Євген Невмержицький акцентував, що криптовалютні біржі легалізовані в багатьох країнах.

Все, що потрібно знати про біткоіни«Слово і Діло» вирішило скласти інфографіку про біткоіни, розібравшись що це таке і як отримати цю валюту.

Невмержицький звернув увагу, що в Японії криптовалюта визнана бюджетними коштами, але податки не можуть платити в біткойнах.

«Податки в Японії платять в ієнах, в США – в доларах, в Німеччині – в євро тощо», – додав він.

За його словами, Центральний банк Європи посів у цьому питанні адекватну позицію, зокрема, в операціях з криптовалютою сплачуються податки на стандартних підставах.

«Дохід отримують в національній валюті при продажі криптовалюти. Відповідно податки сплачують з доходу. Хоча є одна особливість – криптовалюта звільнена від ПДВ», – вказав експерт.

На його думку, ініціативи щодо легалізації криптовалюти в Україні – розумний крок і позитивний сигнал для економіки.

Експерт пояснив, що тіньова економіка працює за рахунок готівки, яку відстежити неможливо за визначенням. «У ситуації з криптовалютою якраз діяльність можна відстежити, хоча вона і може здійснюватися конфіденційно», – уточнив кандидат економічних наук.

Євген Невмержицький підкреслив, що є можливість зробити ще один крок до відходу від розрахунку готівкою.

«Наприклад, якщо б НБУ дозволив комерційним банкам обмінювати гривню на криптовалюту, гарантючи безпеку клієнтам і належні консультації, це серйозно наповнило би бюджет і підвищило довіру до банківської системи. Для цього не потрібен додатковий закон. Будь-яка ліцензія за визначенням безглузда. Не потрібна ліцензія, щоб стати учасником ринку криптовалюти», – пояснив він.

Насамкінець економіст додав, що масштаби та швидкість попиту на криптовалюту збільшуються, цивілізований світ давно регулює ринок.

«Вже від цього нікуди не дітися. Громадяни будуть використовувати криптовалюту: оплачувати, купувати, проводити операції, тому й потрібна адекватна реакція», – резюмував Євген Невмержицький.

Детальніше про те, що таке біткойн і як на ньому заробити, читайте в матеріалі «Все, що потрібно знати про біткойн».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: