Ринок землі чи референдум: якщо Тимошенко звернеться до КСУ зараз, суд не зможе винести рішення

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Народний депутат Юлія Тимошенко заявила, що готує подання до Конституційного суду України про те, чи може Верховна рада та президент ухвалити закон про продаж землі без всеукраїнського референдуму. Вона сподівається, що якщо до другого читання законопроекту КСУ визнає, що такі питання вирішуються тільки через референдум, то країну ще можна буде врятувати. «Слово і Діло» спитало в експерта з конституційного права Олександра Москалюка, чи дійсно звернення Тимошенко має таке вирішальне значення.

Ринок землі: кому можна буде купувати землю та за яких умовУхвалений у першому читанні законопроект про ринок землі передбачає досить вільні квоти, прописує умови розстрочки на купівлю землі та визначає, які с/г землі не будуть продаватися.

«Є таке поняття, як попередній та наступний конституційний контроль. Це означає, на якому етапі Конституційний суд може перевіряти закон на відповідність Конституції. Попередній контроль проводиться на етапі законопроекту, коли він ще не став законом. Якщо наступний, то на етапі, коли вже закон підписаний і набув чинності.

Попередній контроль КСУ проводить за українським законодавством лише з питань, пов’язаних із укладанням міжнародних договорів і коли це стосується внесення змін до Конституції. В усіх інших ситуаціях здійснюється так званий наступний контроль, тобто після того, як закон набуває чинності», – пояснив Олександр Москалюк.

Юрист зазначив, що питання полягає в тому, як Тимошенко може звернутися до КСУ, коли той не може ухвалити ніякого рішення. «Якщо таке звернення буде, то, імовірніше, КСУ навіть не відкриє провадження», – сказав Олександр Москалюк.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Разумков розповів подробиці ухвалення закону про референдум.

Також ми писали, що Тимошенко втретє провалила обіцянку не йти в опозицію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: