Поворот «Слуги народу» до соціалізму: чому партія змінює ідеологію

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Новообраний глава партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко заявив, що партійна ідеологія лібертаріанства буде змінена. Обговорюється щось середнє між ліберальними і соціалістичними поглядами. «Ліберальні ідеї не всі депутати зараз підтримують, тобто потрібно шукати якийсь компроміс між ліберальними і соціалістичними. Ідеологія партії точно пов'язана зі збільшенням доступу людини до керування країною», – сказав політик. Директор служби «Український барометр» Віктор Небоженко в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що ідеологічне забарвлення у партії прослідковується лише у гарній назві партії – «Слуга народу», але не більше.

Віктор Небоженко нагадав, що свого часу в Україні політичний проєкт Медведчука також обрав за ідеологію соціал-демократію. Рішення обґрунтували тим, що була проведена соціологія, яка показала, що народ хоче і лібералізму, і соціалізму, зауважив політолог.

«Тільки не можна олігархам очолювати соціал-демократів. Ідеологічні коди повинні бути у політиків, а не олігархів, тим більше орієнтованих на Москву», – підкреслив він.

На його погляд, «Слуга народу» фактично повторила вибір медведчуківського проєкту за 25 років. Це ремейк соціал-демократичної партії Медведчука.

Експерт не виключив, що в такому разі СН також керувалась якимись дослідженнями, згідно з якими українці нібито хочуть трохи соціалізму і трохи лібералізму.

«Лібертаріанство – це одночасно дуже далека і близька ідеологія, яка почалася десять років тому з Маркіза де Сада і свободи сексуальних стосунків. Тільки потім напрямок перейшов в економіку», – розповів Небоженко.

Рейтинги довіри до президентів УкраїниУ Володимира Зеленського та українців досі медовий місяць, його рівень довіри хоч і знизився, але не набагато. Дивимося, як було в інших президентів.

Політолог наголосив, що лібертаріанство – дуже вузька ідеологічна ніша, яка на Заході не користується особливою популярністю. Подібні ідеї не сприйняв би, наприклад, Макрон, Джонсон чи інші світові лідери, уточнив експерт.

На думку політолога, на цьому етапі становлення партія Зеленського грає словами.

«Провели з'їзд, потрібна була ідеологічна упаковка, тому говорили про демократію, справедливість, соціал-демократію та навіть на сексуальні теми», – зазначив експерт.

Небоженко звернув увагу, що лібертаріанство – ультраправий ідеологічний спектр, жорстка свобода. Однак в умовах, коли в країні є багаті та бідні, це означає свободу для олігархів.

«В українських реаліях ніша лібертаріанства – суто олігархічна ідеологія. Мабуть, СН підказали, що не можна з Коломойського робити «господаря землі». Тому в партії вирішили хоча б робити вигляд, що будують соціал-демократію. Реально ж «Слуга народу» – суто прагматична партія, яка буде використовувати будь-які слова, якщо потрібно. Якщо за 6 місяців від крайньої правої позиції лібертаріанства депутати перейшли до соціалізму і лібералізму, це говорить про те, що вони рухаються вбік соціалізму. Невдовзі заговорять про рівність, гуманізм і свободу», – прокоментував Віктор Небоженко.

Відзначимо, за перші 50 днів роботи Верховна рада IX скликання ухвалила в цілому 65 законопроєктів.

«Слово і Діло» з'ясувало, чи вдавалося хоч одному президенту України зберегти свій рейтинг до кінця каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: