У МЗС привітали оновлену резолюцію ООН щодо Криму

Читать на русском
Українські дипломати відзначають, що цей документ є важливим елементом політики деокупації тимчасово окупованих територій України.

МЗС привітало ухвалення третім комітетом сесії Генеральної Асамблеї ООН оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополі, Україна».

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Позов проти РФ в ООН: що значить для України перемога в Гаазі8 листопада цього року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення продовжити розгляд позову України проти Росії.

Українські дипломати відзначають, що цей документ є важливим елементом політики деокупації тимчасово окупованих територій України.

«Проект резолюції має на меті припинити порушення державою-окупантом прав людини на півострові, протидіяти спробам легітимізувати окупацію і анексію АР Крим та м.Севастополя, а також консолідувати позицію міжнародної спільноти щодо незмінності статусу Криму як невід'ємної складової частини України», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що потужним сигналом стала фіксація в резолюції факту здійсненням Росією політики, яка націлена на примусову зміну складу населення півострову, включаючи також переслідування окремих категорій кримчан.

Документ також нагадує, що, згідно з резолюцією ГА ООН «Про визначення агресії» (1974), ніякі територіальні надбання або особлива вигода, отримані в результаті агресії, не є і не можуть бути визнані законними.

«Підтримуємо заклик резолюції до Росії забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій і неурядових правозахисних організацій до окупованого півострову, підкреслюючи, що їхня присутність і дотримання державою-окупантом міжнародного права прав людини і міжнародного гуманітарного права має надважливе значення для недопущення подальшого погіршення ситуації», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, третій комітет Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй (ГА ​​ООН) в четвер, 14 листопада, підтримав проект оновленої резолюції щодо Криму. Проект резолюції підтримали 67 країн, ще 23 висловилися проти документа.

Також відзначимо, ООН назвала конфлікт на Донбасі «старим».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: