Перевірка субсидіантів: що не так із механізмом виплат в Україні

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

В Україні не планується проводити перевірки правомірності отримання субсидій, оскільки Мінсоцполітики сподівається на чесність субсидіантів. «Ніяких нововведень не було. Я сподіваюся, що люди, які подають документи декларативно, розуміють, що повинні надавати правдиву інформацію про свої доходи та майно», – повідомила міністр соціальної політики Юлія Соколовська у відповідь на питання, які перевірки буде здійснювати уряд щодо субсидіантів в 2020 році. «Слово і Діло» поцікавилося, як працює механізм призначення субсидій та чи вдалося усунути зловживання державними грошима.

Енергетичний експерт Сергій Дяченко пояснив, що порядок і механізм субсидування в Україні далекий від досконалості, зокрема з причини величезного тіньового сектора економіки.

Дяченко звернув увагу, що за різними даними тіньовий сектор економіки становить близько 50%. За таких умов радикально змінювати систему виплат, дійсно, немає сенсу, але внести корективи можна, зазначив він.

«Несправедливо, якщо людина має квартири в різних містах України та на кожну отримує субсидії, володіє дорогим автомобілем і претендує на пільги», – наголосив енергетик.

Також він зауважив, що в Україні в питанні надання будь-яких соціальних пільг завжди була і залишається проблема «мертвих душ».

Він навів наприклад, що в період більш низьких цін на газ для населення облгази не виключали зі списків «мертві душі», отримували чималі обсяги, а потім перепродавали ці обсяги промисловості за іншою ціною.

Субсидії для українців: скільки коштів витратили в 2014-2019 рокахМайже за п'ять років із державного бюджету виділили 253,3 млрд грн на виплату субсидій населенню.

Однак, на його думку, вдаватися до тотального контролю і жорстких перевірок субсидіантів не варто.

«Досить буде вдосконалити систему обліку доходів громадян, що зробити знову ж таки складно через тіньовий фактор. Крім того, повинен бути Єдиний реєстр і відпрацьований алгоритм перевірки субсидій. В ідеалі – ефективний реєстр комунальних платників. Це б, дійсно, допомогло відсіяти тих, хто зловживає», – прокоментував Сергій Дяченко.

Експерт з питань енергозбереження Реанімаційного пакету реформ Святослав Павлюк в коментарі «Слово і Діло» висловив сумніви, що будуть скорочувати кількість пільговиків.

Він зазначив, що оскільки основна частина субсидіантів – пенсіонери, а пенсії поки не зростають, не варто чекати, що зменшиться кількість субсидіантів.

«Доти, доки не почнуть люди більше заробляти, а значить і більше витрачати, і не зміниться загальна економічна ситуація, в країні малозабезпеченим потрібно буде допомагати субсидіями», – резюмував Павлюк.

Як відомо, в бюджеті-2020 на виплату житлових субсидій передбачено 47 млрд 628,6 млн грн.

Нагадаємо,за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Скільки коштів витрачено в 2014-2019 роках на субсидії – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: