Зустріч Зеленського з Путіним: за яких умов можлива розмова тет-а-тет

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Президент України Володимир Зеленський хоче налагодити певну взаємодію з російським лідером Володимиром Путіним у відповідь на очікування громадян України. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Михайло Дяденко.

Експерт звернув увагу, що відповідних соціологічних досліджень з цього приводу поки що не було, але більшість громадян України хоче врегулювання конфлікту на Донбасі, щоб був опрацьований певний механізм, що дозволить повернути території ОРДЛО під українську юрисдикцію.

«Тому Зеленський, мабуть, намагається знайти точки дотику для того, щоб поговорити з Путіним, надати прискорення процесу мирного врегулювання, повернути окуповані території і вирішити питання з обміном полоненими», – припустив Дяденко.

Михайло Дяденко звернув увагу на ініціативу експрезидента Казахстану організувати зустріч, проте зазначив, що між Назарбаєвим і Путіним зараз немає тісних відносин, щоб виник якийсь міст довіри для запуску іншого формату перемовин.

Крім того, Мінський і Нормандський формати – питання не тільки врегулювання конфлікту на Донбасі. Політолог підкреслив, що в рамках угод Україна виконала частину вимог і тепер черга РФ.

«Залежно від поведінки Росії тепер країни ЄС будуть ухвалювати рішення – послаблювати санкції, залишити сталими чи посилювати у разі, якщо РФ піде на загострення ситуації», – констатував Дяденко.

На його погляд, для того, щоб відбулася перша розмова тет-а-тет, щонайменше повинна пройти зустріч в рамках Нормандського формату.

Також політолог припустив, що в рамках міжнародних заходів, можливо, відбудеться особиста розмова Путіна з Зеленським.

Військовий експерт Олег Жданов, своєю чергою, акцентував увагу на тому, що Володимир Зеленський «фанатично хоче зустрітися з Путіним», але не визнає і не називає Росію країною-агресором.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв не публікувати стенограми розмов з президентом РФСказано 10 жовтня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Як можна припинити війну, якщо війни немає? А доти, доки президент не визнає РФ і Путіна агресором, немає з ким сідати за стіл переговорів і домовлятися про мир. Від нього чекають не відведення військ з територій, за яку наші хлопці віддавали свої життя, а конкретних політичних рішень і дій», – запевнив експерт.

На його думку, для Зеленського найправильніший крок – визнати Росію країною-агресором, яка веде війну на нашій території, далі залучати до процесу ООН і потім сідати з Путіним за стіл переговорів.

Як відомо, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував організувати зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним. Президент України дав згоду на перемовини, а в Кремлі вважають, що непідготовлена ​​зустріч «принесе мало користі».

Нагадаємо, президенти двох країн вже проводили кілька телефонних розмов. Також президент України Володимир Зеленський пообіцяв не публікувати стенограми розмов з президентом РФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: