Нормандський формат: що може стати перешкодою для зустрічі

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Питання про майбутній статус Донбасу України стає перешкодою для нового саміту «нормандської четвірки». Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог-міжнародник Володимир Воля.

Експерт звернув увагу, що, якщо врахувати підсумки телефонної розмови між канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом РФ Володимиром Путіним, саме питання статусу Донбасу Кремль виділив серед інших, що стосуються реалізації Мінських угод.

Воля не виключив, що Росія хоче, щоб за підсумками нового саміту Україна була змушена закріпити на постійній основі в Конституції широку автономію для Донбасу. Відповідно, РФ потрібно, щоб цей особливий статус відповідав параметрам, викладеним після пункту 13 зазначених угод, додав він.

Водночас експерт зауважив, що президент України Володимир Зеленський однозначно висловився як проти найширшої автономії, на якій наполягає РФ, так і проти закріплення якогось особливого статусу Донбасу в Конституції на постійній основі.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Кремль домагається від Німеччини і Франції, щоб керівництва обох країн чинили тиск на Україну, розраховуючи в такий cпосіб досягти вигідного для РФ статусу Донбасу. Крім того, в Москві також намагаються внести елемент напруги у відносини між Берліном, Парижем з одного боку і офіційним Києвом з іншого боку», – пояснив Воля.

Також експерт припустив, що, зважаючи на такі обставини, на сьогодні можливі два варіанти.

«Через розбіжності щодо статусу регіону саміт лідерів держав «нормандської четвірки» або буде довго готуватися, або буде відкладений на невизначений термін», – резюмував політолог-міжнародник Володимир Воля.

Нагадаємо, напередодні федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Росії Володимир Путін вчергове обговорили телефоном можливість врегулювання конфлікту на сході України.

10 листопада ЗМІ, з посиланням на Офіс президента, повідомили, що зустріч «нормандської четвірки» на вищому рівні може відбутися 24 або 26 листопада.

Як відомо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: