Деофшоризація: що обіцяє нова влада і що не виконали попередники

Читать на русском
Рада запланувала розглянути два законопроекти щодо деофшоризації. Слово і Діло згадало, як політики обіцяли боротися з офшорами.

Верховна рада сьогодні, 31 жовтня, має розглянути два законопроекти про деофшоризацію: внесення змін до Податкового кодексу та законодавчі акти щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгодженостей в податковому законодавстві. Отже, боротьбу з виведенням капіталу до офшорів продовжує й нова влада. «Слово і Діло» подивилося, що на тему деофшоризації пообіцяли президент, новий прем'єр і партії, а також, з якими обіцянками не впоралися їх попередники.

Гончарук обіцяє провести деофшоризацію економіки

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук обіцяв у програмі уряду провести деофшоризацію економіки. Зробити це передбачається послідовно, втіливши план дій з протидії розмивання податкової бази і виведенню прибутку з-під оподаткування, спрямованого на запобігання зловживань міжнародними угодами про уникнення подвійного оподаткування.

Президент Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі обіцяв замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Відзначимо, що запровадження такого податку допоможе перекрити безподатковий відтік коштів до офшорів.

Аналогічну обіцянку давала й партія «Слуга народу», але із застереженням: запровадити податок, як тільки для цього виникнуть необхідні економічні умови (які – не уточнюється). Також запровадити податок на виведений капітал у передвиборчій програмі обіцяли «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська солідарність».

Порошенко обіцяв перекрити всі офшори: які зобов'язання провалила попередня влада

Партія «Європейська солідарність», крім податку на виведений капітал, пообіцяла боротися з офшорами. Цю обіцянку вони взяли зі своєї попередньої програми (тоді ще «Блоку Петра Порошенка»), але трохи змінили її. БПП в 2014 році обіцяла домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори, зараз же йдеться тільки про боротьбу з офшорами («боротися» – може не означати кінцевий результат).

Обіцянка з програми на виборах-2014 було провалено. Верховна рада так і не розглянула законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», хоча тоді фракція мала більшість і могла вплинути на цей процес. Ту саму обіцянку не виконали мажоритарники Віталій Купрій та Андрій Кіт, а також всі члени фракції БПП.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що принесе до Верховної Ради 300 тисяч підписів за розслідування корупції та офшорів владиСказано 24 червня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Петро Порошенко у своїй президентській програмі на виборах-2014 обіцяв, що після обрання перекриє всі офшори. Теж не вийшло. Порошенко сам виявився замішаним у офшорному скандалі: в 2016 році Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував базу даних, отриману на основі «панамського архіву». У документах фігурували близько 600 українців, серед них п'ятий президент і його близькі бізнес-партнери. Крім того, Україна входить до топ-15 країн, що розвиваються, які страждають на відток капіталу до офшорів і податкових гаваней.

Обіцянку щодо деофшоризації давали і деякі народні депутати. Вадим Івченко в 2016 році заявив, що «Батьківщина» внесе до Верховної ради відповідний законопроект. Дійсно, фракція зареєструвала проєкти законів «Про податковий суверенітет України і офшорні компанії» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з ухваленням закону України «Про податковий суверенітет України і офшорні компанії». За задумом, ці ініціативи повинні були допомогти врегулюванню ситуації з так званими офшорними юрисдикціями і зупинити відтік українського капіталу з країни. Однак законопроекти були зняті з розгляду. Обіцянка виконана – користі немає.

«Свободівці» Олег Осуховський, Юрій Бублик і Олександр Марченко обіцяли ухвалити закон про повернення капіталів з офшорів і ліквідувати схеми їх виведення з України. Марченко вніс до Верховної ради законопроект «Про повернення капіталів, що перебувають та зареєстровані в Республіці Кіпр, офшорних зонах та інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або мають пільговий режим оподаткування», проте, він був відкликаний. Тому у всіх трьох виконати обіцянку не вийшло.

Ще один «свободівець» – Руслан Кошулинський – перед виборами в 2012 році обіцяв націоналізувати підприємства, заарештувати банківські рахунки та конфіскувати майно власників офшорів, а також зобов'язати осіб, які вивели капітали до офшорів, повернути їх до України і сплатити всі податки. Щоправда, жодної законодавчої ініціативи, щоб це реалізувати, Кошулинський не вніс.

Віктор Балога у 2016 році заявив, що ініціює створення тимчасової слідчої комісії, яка боротиметься з офшоризацією економіки. Однак народний депутат VIII скликання не тільки не ініціював створення такої ТСК, а й був відсутній під час голосування за постанову «Про створення ТСК Верховної Ради з питань розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації про використання офшорних компаній президентом України і іншими вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави». Тому обіцянка також провалена.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: