Земельна реформа, іноземці та юрособи: кому можна продавати паї

Читать на русском
Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Відкриття ринку землі для юридичних осіб не принесе нічого позитивного. Для фізичних осіб і навіть іноземців – можливо. Нехай іноземці конкурують з нашим фермером в керуванні землею, а наші у них чогось навчаться.

Так прокоментував «Слово і Діло» експерт з адмінреформи, директор інституту розвитку територій Юрій Ганущак проведення земельної реформи в Україні.

Експерт констатував, що немає проблеми у фізособах, основна проблема стосується юридичних осіб незалежно від того, українські вони чи іноземні, оскільки вони ламають соціальну структуру.

Потрібно визначитися, що нам потрібно: бразильський чи польський варіант, позначив Ганущак.

«Бразильський варіант – це спустошена земля, без інфраструктури, людей, які живуть у селах. Якщо віддати землю на продаж юридичним особам, буде саме такий варіант», – застеріг Ганущак.

За його словами, немає проблеми щодо того, що іноземці скуплять землю і на ній працюватимуть як фермери. Фізичний максимум для фермера, який є в питанні освоєння землі – 300 гектарів.

В Україні готуються відкрити ринок землі: що обіцяли партії, Кабмін і президентРинок землі готуються запустити в Україні з жовтня 2020 року. Зібрали, що обіцяли з цього приводу президент і політичні партії.

«Це і є припустимі межі для покупки. Решта – в оренду на 50 років. Оренда відрізняється від купівлі-продажу тим, що, якщо не виконують умови оренди, держава її забирає безкоштовно на підставі порушення умов оренди. Якщо ж продали, де ми знайдемо гроші для викупу? При тому, що у фермерів немає грошей для викупу землі, а кредити по 15-20%», – міркує Ганущак.

Він акцентував, що проблема з іноземцями вигадана, а за рахунок цього прикривають іншу мету – закупівлю не українськими агрохолдингами землі. Китайці переб'ють будь-яку ціну, зазначив експерт, а також звернув увагу, що у китайців вже зарезервовано 150 мільярдів.

На думку співрозмовника, надії Кабміну Гончарука на те, що з'являться «живі гроші» в бюджеті, примарні. Він нагадав, що так само на початку 90-х вірили, що у держави величезні активи, а в підсумку виявився «пшик».

«Єдиний спосіб щось отримати до бюджету – продати винятково іноземним агрохолдингам. Українські не заплатять. Фермер не купить, тому що немає грошей в обігу. Крім того, живі грошей невдовзі й не буде. У нас немає традиції вкладати живі гроші в капітал», – додав експерт.

Він підкреслив, що ще одна величезна помилка в невмінні уряду керувати грошима. Всі гроші, які приходять до бюджету, витрачають у нікуди, зазначив він.

Експерт зазначив, що допоки існує дефіцит бюджету, поки гроші від приватизації йдуть на поточні витрати, нічого не зміниться.

«Ми так і не перейшли на європейську систему керування бюджетом. Європейська система є тільки щодо місцевих бюджетів. В Україні немає навіть поняття, що таке бюджет розвитку», – резюмував Юрій Ганущак.

Додамо, Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде вирішено питання про зняття мораторію на землю, якщо у вересні вже буде сформовано уряд.

Як відомо, мораторій на продаж землі, продовжений Верховною радою в грудні 2018 року, діє до 2020 року.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що із земельного питання обіцяли політики та партії.

Детальніше про те, що буде з паями селян, як поведуть себе агрохолдинги і хто виявиться у виграші, за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: