Погрози Зеленському: чи є в стрімі нардепа та волонтера ознаки складу злочину

Читать на русском
Після того, як президент України Володимир Зеленський поспілкувався з добровольцями в Золотому на підвищених тонах, нардеп Софія Федина разом з блогером і волонтером Марусею Звіробій записали відео з жорсткою критикою на адресу президента.

Після того, як президент України Володимир Зеленський поспілкувався з добровольцями в Золотому на підвищених тонах, нардеп від фракції «Європейська солідарність» Софія Федина разом з блогером і волонтером Марусею Звіробій записали відео з жорсткою критикою на адресу президента. Відео назвали «Софія Федина та Маруся Звіробій. Львівський мега стрім... бо хтось думає, що безсмертний». Заяви Федини та Звіробій багатьма були розцінені, як заклики до фізичної розправи з президентом, а «слуги народу» готують звернення до правоохоронців щодо слів нардепа.

Що сказали Федина та Звіробій?

«Тобі бажають, щоб ти здох. Ти приносиш таку шкоду цій країні, що всі бажають, щоб ти здох, і просто обговорюють, в який спосіб: або тебе повісити краще, або застрелити. Граната вибухне десь... Вони тебе підірвуть, я тобі обіцяю, тебе хтось підірве... Тебе треба мочити в сортирі... Я з тобою ще поговорю особисто», – заявила волонтер.

Своєю чергою, Софія Федина натякнула, що президент не безсмертний.

Нардеп додала, що зненацька може вибухнути граната або президента можуть вбити під час обстрілу противника, «коли хтось у блакитний сорочці» піде на передову.

Пізніше Софія Федина розповіла журналістам у кулуарах парламенту, що президент Володимир Зеленський повинен розцінювати її вислови «як попередження, що не треба купатися тільки у своїй теплій ванні», а й слухати іншу точку зору.

Софія Федина та Маруся Звіробій. Львівський мега стрім... бо хтось думає, що безсмертний...Sofiya Fedyna

Геннадій Дубов, адвокат Столичної колегії адвокатів, прокоментував «Слово і Діло» скандальний стрім.

Правозахисник звернув увагу, що загалом Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за погрозу вбивством – ст. 129. Стаття передбачає, що у випадку, якщо були реальні підстави побоюватися здійснення погрози, це є злочином, уточнив адвокат.

Також Дубов вказав, що ст. 346 КК встановлює відповідальність за погрозу вбивством, висловлену стосовно низки посадових осіб включно з президентом у зв’язку з їхньою державницькою діяльністю.

«У цій статті, на відміну від ст.129, де йдеться про погрозу вбивством відносно будь-яких осіб, не вимагаються ознаки реальності здійснення відповідного наміру. Тобто будь-яка погроза вбивством, що висловлена на адресу президента України у зв’язку з його державною діяльністю, є кримінально караною», – зазначив адвокат.

Правозахисник пояснив, що у випадку з народним депутатом висловлювання про те, що «там випадково може розірватися граната, коли дехто знову в блакитній або білій сорочці (натяк на Зеленського – ред.) припре на передову» можна тлумачити навіть, як занепокоєння, а не погрозу. А всі сумніви відповідно до КПК мають тлумачитися на користь підозрюваного.

Отже, адвокат зазначив, що відео не дає можливості зробити категоричний висновок про наявність погроз вбивством у словах народного депутата.

Однак, за словами Дубова, висловлювання волонтерки викликають більше занепокоєння, оскільки звучить вислів «бажаю, щоб ти здох», є обговорення варіантів «загибелі» Зеленського, теза про те, що «вони тебе вб’ють, я тобі обіцяю».

Правозахисник вважає, що в сукупності такі висловлювання дають підстави розпочати розслідування, допитати волонтера, передати матеріали експертам, які дійдуть своїх висновків.

«У разі підтвердження того, що висловлювання можна вважати погрозами, можлива кримінальна відповідальність. Те, що дії містять ознаки складу злочину, дуже ймовірно», – резюмував Геннадій Дубов.

Нагадаємо, під час візиту Зеленського на Луганщину один з добровольців запитав, чи зустрінеться Володимир Зеленський із ветеранами, щоб обговорити акції. На це президент відповів, що приїхав обговорити заплановане розведення, а не акції. Між співрозмовниками виникла суперечка, в якій Зеленський наголосив: «Ти мені взагалі ніяк не можеш ультиматуми озвучувати».

Згодом Зеленський назвав суперечку «емоційною розмовою».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: