За планом Путіна: чи зможе Зеленський домовитися з олігархами

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Президент Володимир Зеленський провів зустріч з трьома українськими олігархами. Глава держави домовився з ними про інвестиції для відновлення Донбасу. В своєму прагненні залучити великих бізнесменів для виконання державних завдань Володимир Зеленський нагадує свого російського колегу Володимира Путіна. Однак є сумніви в тому, що український варіант співпраці з олігархами буде таким же ефективним, як і російський.

З трьома найбільшими українськими олігархами – Віктором Пінчуком, Рінатом Ахметовим та Ігорем Коломойським – Володимир Зеленський зустрівся 20 червня. За підсумками зустрічі Зеленський заявив, що домовився з бізнесменами про вкладення інвестицій у відновлення Донбасу.

«Вони беруть на себе відповідальність за вирішення конкретних питань. Наприклад, пан Пінчук забезпечить квартирами 24 сім'ї наших полонених моряків і далі займатиметься проблемами соціальної допомоги всім військовослужбовцям», – заявив Володимир Зеленський.

Із Рінатом Ахметовим Зеленський домовився про скасування формули «Роттердам плюс», а також про те, що той інвестуватиме кошти в місцеву медицину й дороги. Зеленський уточнив, що перший результат цих домовленостей – нещодавнє придбання 200 автомобілів швидкої допомоги. «Пан Ігор Коломойський вкладатиме дуже великі гроші в інфраструктуру Донбасу, але він про це ще не знає», – додав президент.

За словами Зеленського, для відновлення Донбасу потрібно витратити понад 300 мільярдів гривень. Причому процес необхідно починати вже сьогодні, а не чекати завершення війни. «Потрібно терміново продемонструвати людям, які змушені перебувати на тимчасово окупованих територіях, переваги життя в єдиній, вільній і незалежній Україні», – уточнив глава держави.

Пропозиція залучити великий бізнес до програми відновлення Донбасу має як плюси, так і мінуси. Серед плюсів – звільнення державного бюджету від непомірних витрат, пов'язаних із ремонтом зруйнованої інфраструктури та організацією нових робочих місць. Водночас олігархи можуть бути зацікавлені в інвестиціях у такі проекти, оскільки в майбутньому вони можуть принести їм прибуток.

Серед мінусів присутні безліч обставин. По-перше, Володимир Зеленський може повністю втратити контроль над процесом. Його прагнення укласти договір з олігархами повторює аналогічні дії президента РФ Володимира Путіна. Ось тільки результат може бути зовсім різним.

Свого часу президент РФ Володимир Путін уклав із найбагатшими людьми Росії негласний договір. Згідно з цією угодою, влада дозволяє російським олігархам множити своє багатство в обмін на те, що великий бізнес спонсоруватиме цю владу – забезпечуватиме грошима армію, правоохоронні органи, а також вкладатиме певні кошти в соціальні програми, щоб забезпечити народу більш-менш гідні умови для життя.

Цей «договір» був цілком ефективним і залишався б таким, якби Путін не ухвалив рішення розпочати війну в Україні, а потім і в Сирії. Витрати на силовий апарат стали непомірними, але основні умови «угоди», як і раніше, дотримуються. Це відбувається тому, що всі свої статки російські олігархи збили саме завдяки Путіну, а тому вони відчувають себе зобов'язаними російському президенту.

Цього не можна сказати про Володимира Зеленського. Віктор Пінчук, Ігор Коломойський і Рінат Ахметов заробили свої капітали задовго до того, як Зе став президентом, а тому вони нічим не зобов'язані «Слузі народу». Це означає, що будь-які спроби нового президента взяти під контроль великий український бізнес заздалегідь приречені на провал.

Це, втім, не означає, що спроба домовитися з великим бізнесом хоча б у питанні відновлення Донбасу не має сенсу. Однак вплив «олігархату» на державну політику залишиться дуже високим, а це вже б'є по президентському рейтингу самого Зеленського. Не секрет, що нездатність або небажання Петра Порошенка провести «деолігархізацію» й стала однією з причин його поразки на виборах. Крім того, й сам Зеленський напередодні свого обрання обіцяв зменшити в країні вплив олігархів.

По-друге, більш високий рівень життя на підконтрольних Києву територіях сам по собі не стане фактором, який дозволить Донбасу повернутися додому. Навіть зараз в Україні живуть набагато краще, ніж у «ДНР» та «ЛНР». Це не говорить про те, що рівень життя в нашій країні не має підвищуватися, однак запорукою деокупацію є, перш за все, усунення російського фактора. Саме дії Кремля заважають відновити територіальну цілісність нашої країни, й поки позиція Москви не зміниться, жодні позитивні процеси в Україні не зможуть змінити наявну ситуацію.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: