Що буде з українськими моряками, якщо Росія оголосить їх у розшук

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Існує реальна загроза того, що Росія оголосить у міжнародний розшук українських моряків, які протягом кількох місяців перебували у полоні російських спецслужб. Адвокат Микола Полозов заявив, що військовослужбовці все ще перебувають в статусі підозрюваних, а кримінальні справи, що відкрито проти них, на стадії ознайомлення адвокатів. З огляду на цей факт колишні військовополонені зобов'язані приходити на допити на першу вимогу слідчих. В іншому разі їх можуть оголосити в міжнародний розшук. Наскільки можливий такий поворот і що загрожує українським морякам, якщо РФ усе-таки зробить це, «Слово і Діло» поцікавилося в політолога Олега Саакяна.

За словами експерта, коли Росія відпустила українських моряків, вона створила юридичний казус. Оскільки звинувачення з них не зняті, кримінальні справи не закриті. При цьому, Росія досі не повернула Україні військові кораблі, захоплені в Керченській протоці, що свідчить про невиконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права, згідно з яким Росія повинна була і моряків випустити, і плавзасоби повернути.

Олег Саакян також вважає, що якщо Росія і вирішиться оголошувати моряків у міжнародний розшук, то це буде дурне і нікчемне рішення.

«Уже був прецедент, коли РФ оголошувала в розшук Яценюка, який раптово став моджахедом. Але західні партнери України оперативно зреагували та його з усіх «розшукових» баз прибрали», – нагадав політолог. На думку експерта, така ж ситуація можлива з моряками.

«Росія вже дискредитувала себе в очах цивілізованого правового світу. І якщо рішення про розшук буде ухвалено, то це свідчитиме про декілька моментів. Насамперед знову-таки – про те, що РФ не виконує рішення Міжнародного трибуналу. Або ж це буде відволіканням уваги від якихось важливих процесів», – зауважив він.

На думку експерта, якщо в ситуації з моряками Росія отримає більше інформаційної вигоди, ніж репутаційних втрат, то оголошення моряків в розшук виключати не варто. У цьому випадку, щоб знову не потрапити в полон, українським військовослужбовцям в жодному разі не можна відвідувати Російську Федерацію, а також країни, в яких російські спецслужби перебувають на законних підставах.

«Також необхідно сконцентрувати максимальну увагу до цієї ситуації з боку держави і наших західних партнерів. Росія готова до провокаційних дій і до цього потрібно бути готовими», – сказав Олег Саакян.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Російська Федерація заборонила українським морякам в'їзд на її територію у найближчі 24 роки. Однак адвокат військовослужбовців заявив, що ця інформація не відповідає дійсності, оскільки звинувачення з військовослужбовців не зняті і справи проти них не закриті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: