Чим корисна Україна для НАТО та чи виконуємо ми «домашнє завдання»?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Як би ми не прагнули в НАТО, внутрішній мир в Україні може забезпечити тільки сама Україна. Членство в НАТО дає гарантії зовнішньої безпеки.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Експерт зазначив, що не тільки Альянс надає підтримку Україні, але з нашого боку внесок також є. Як би там не було, метою розширення НАТО є не просто збільшення кількості членів, а розширення зони демократії та безпеки.

«По-перше, якщо Україна вступає в НАТО, то це охоплення демократичної зони, великої території Європи. По-друге, навіть не будучи членом НАТО, Україна бере участь, якщо не в усіх, то в більшості операцій, надаючи свої сили і засоби. По-третє, на сьогодні Україна є фронтиром в боротьбі з РФ – головною загрозою, в якості якої НАТО бачить Росію», – пояснив Сунгуровський.

Звичайно, для НАТО приймати країну з гарячим конфліктом досить ризиковано, акцентував експерт.

Як змінювалися зарплати та пенсії українських військових із 2014 до 2019 рокуЗа п’ять років війни зарплата солдата-стрільця на передовій зросла більш ніж учетверо. Про пенсії військовослужбовців, на жаль, цього сказати не можна.

Він звернув увагу на те, що вже лунали певні пропозиції з боку колишнього генсека і нинішнього про те, що можна розглянути питання про надання ПДЧ, якщо 5-ю статтею не будуть охоплені окуповані території.

«Питання політично чутливе. Самі країни НАТО повинні ухвалити таке рішення», – додав Сунгуровський.

З нашого боку, добре, що Україна вже подала заявку на отримання ПДЧ, але це не надання членства, а лише надання плану поступового руху до членства в Альянс, продовжив військовий експерт.

Він акцентував, що в рамках цього процесу ПДЧ – не план, який дають Україні, щоб вона вступила в НАТО. За словами Сунгуровського, це домашнє завдання, яке Україна повинна виконати самостійно, щоб подолати проблеми, які заважають на шляху до набуття членства.

«Це наш документ, який узгоджується і контролюється членами НАТО. Ми про це геть забули, судячи за річною програмою взаємодії з НАТО. За формою і змістом програма повинна бути близька до ПДЧ. Тоді при наданні ПДЧ у України не буде проблем з переходом з одного документа на інший. Але зміст програм в цілому не сприяє конструктивному руху. Більшою мірою заходи зводяться до консультацій і схожі на «забаганки», ніж на реальний план дій», – розповів Микола Сунгуровський.

Він уточнив, що представники НАТО також робили зауваження з цього приводу.

З іншого боку, незважаючи на низку проблем, «домашнє завдання» в секторі безпеки України намагається виконувати, зазначив військовий експерт. Він зазначив, що в НАТО підштовхували нас до реформи СБУ, демократичного контролю над СБУ, до змін у законі про секретну інформацію.

За його словами, в реформі ЗСУ самі члени НАТО беруть безпосередню участь і бачать на власні очі, як йдуть справи.

Насамкінець Микола Сунгуровський підкреслив, що якщо у військовій сфері ще є зрушення, то у сфері економічних реформ, реформи правової і судової системи в Альянсу може бути багато питань.

Як відомо, в рамках візиту Північноатлантичної ради до України генсек НАТО Йенс Столтенберг виступить в українському парламенті.

Раніше «Слово і Діло» дізналося, чи реально підвищити оклади армії до стандартів НАТО.

Також аналітики порталу вивчили, як змінювалися зарплати і пенсії військовослужбовців за час війни з Росією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: