Монополія на виробництво алкоголю: як врегулювати ринок

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної ради проєкт закону про лібералізацію діяльності у сфері виробництва і обігу спирту етилового. Протягом останніх 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося в чотири рази. Водночас частка тіньового обігу харчового спирту зросла з 10% в 2007 році до 55% від загального споживання харчового спирту в країні в 2019 році. Згідно з президентським законопроектом з 1 січня 2020 року скасовується державна монополія на виробництво спирту.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський називає штучною монополію на виробництво спирту.

Експерт вказав, що в цьому питанні є два полюси.

«Одна історія, коли йдеться про виробництво товару, продукції, де може бути багато виробників, які будуть конкурувати і це буде гарантією кращої якості та більш низької ціни для споживача. Зовсім інша – якщо йдеться про природні монополії, коли економія на масштабі, як у випадку з залізницею, лініями електропередач. Коли є лінії електропередач, то немає сенсу будувати три високовольтні лінії поруч. Тут конкуренція не ефективна. Найефективніше, щоб був один виробник і регулятор», – роз'яснив Яблоновський.

За його словами, в Україні так склалося, що є ще третій тип монополій, коли держава історично чимось володіла та чомусь так і не позбулася монополії.

Зокрема, «Укрспирт» – це той тип монополій, який не має економічних обґрунтувань і ефективності. Відповідно монополія на виробництво-продаж спирту повинна бути ліквідована, додав економіст.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночіУ Чернігові, Черкасах, Ужгороді, Луцьку, Івано-Франківську та Львові вже заборонено продавати спиртне вночі. В столиці суд скасував таке рішення міськради.

Експерт акцентував увагу на тому, що в питанні виробництва алкоголю потрібно враховувати ризик того, що занадто велике споживання спиртного призводить до погіршення здоров'я, після чого платники податків платять за лікування. У підсумку все закінчується травмами на виробництві та величезною кількістю ДТП з вини п'яних водіїв.

В економіці це називається негативним зовнішнім ефектом, констатував Яблоновський.

«Коли люди зловживають алкоголем, це має негативні соціально-економічні наслідки. Тому в цьому питанні держава може обрати наступну позицію: не проти того, щоб була конкуренція на ринку виробництва спирту, але за обмеження його доступності та споживання, щоб мінімізувати негативні наслідки», – прокоментував Дмитро Яблонський.

На думку економіста, держава може зробити дві важливі речі: обмежити місця продажу і зайнятися акцизами. Встановлюючи акцизи, ми можемо зменшити споживання, про що говорить низка досліджень, додав експерт.

Також він уточнив, що за допомогою високих акцизів на алкоголь держава забезпечить додаткові надходження в бюджет.

«Звісно, потрібно врахувати, що в українських реаліях великий сегмент тіньового виробництва і поширення алкоголю. Але якщо був би контроль за тіньовим виробництвом, то споживання алкоголю зменшувалося би», – зауважив експерт.

Наприкінці економіст висловив переконання, що в Україні потрібно ліквідувати монополію, яка не має економічного обґрунтування.

«Якщо держава хоче контролювати негативні зовнішні ефекти і заробляти на ринку – повинні бути обмеження та високі акцизи. При цьому потрібно вирішити питання з нелегальним виробництвом алкоголю», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі – за посиланням.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, як змінилися доходи і витрати українців за останні 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: