Радники Ради: що стоїть за призначенням гумористів до РНБО

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Команда президента Володимира Зеленського здивувала новими дивними призначеннями. Радниками нового секретаря РНБО Олексія Данілова стали представники шоу-бізнесу – Сергій Сивохо і Максим Ткаченко. Обидва опікуватимуться питаннями реінтеграції Донбасу, хоча, найімовірніше, призначення цих людей принесе більше медійного галасу, ніж реальної користі.

Призначення Сергія Сивохи і Максима Ткаченка радниками нового секретаря РНБО Олексія Данілова відбулося кілька днів тому. Обидва є представниками шоу-бізнесу. Зокрема, Сивохо був креативним продюсером «Кварталу-95» і тренером гумористичного проєкту «Ліга сміху». А Ткаченко – генеральним директором компанії «Квартал-концерт», що займалася організацією гастролей і продажем квитків на концертні заходи. Наразі він є народним депутатом від «Слуги народу».

Обидва радники займатимуться питаннями реінтеграції Донбасу, причому символічно, що Ткаченко народився у Ворошиловграді – зараз окупований Луганськ, а Сивохо – в Донецьку.

Пан Сивохо негайно взявся до роботи, яку видно, як мінімум, за повідомленнями на його сторінці в Facebook. Насамперед він повідомив читачів про своє призначення, опублікувавши посвідчення радника, видане 18 жовтня. Він повідомив, що має намір допомагати людям, починаючи з відновлення житла; займатися організацією узгодженого процесу роботи всіх гілок влади, а також забезпечити «створення національної платформи примирення і єдності».

Потім Сивохо взяв участь у виїзному засіданні комітету ВР з питань прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій. Першим заступником голови цього комітету, до речі, є Ткаченко. Засідання відбувалося в Краматорську. За його підсумками Сивохо відзначився гучними заявами, фактично запропонувавши відновити прямі виплати пенсій жителям окупованих територій. «Передусім – це виплата пенсій. Досить знущань! Пенсіонери не повинні стояти в чергах на блокпостах раз на два місяці, щоб забрати свої гроші», – написав Сивохо у Facebook.

Як відомо, наразі жителі окупованих територій змушені отримувати свої пенсії тільки на контрольованих Україною територіях, регулярно відчуваючи всю «красу» перетину лінії розмежування, з їх чергами і поборами. «Сьогодні гарненько дісталося МінВОТу і Мінсоцполітики», – зазначив з цього приводу пан Сивохо.

Залишимо осторонь питання про те, яким чином зараз можна позбавити пенсіонерів цієї неприємної необхідності, якщо на окупованій частині Донбасу не працює українська банківська система. А поява на державних посадах гумористів, коміків і соратників Зеленського у «Кварталі-95» загалом стало візитівкою нинішньої влади. У нового президента, схоже, просто немає іншої «лави запасних». Найголовніше питання в тому, а яку користь можуть принести радники секретаря РНБО і чи не є це призначення імітацією бурхливої ​​діяльності?

По-перше, інститут радників секретаря РНБО не передбачений законом про Раду національної безпеки і оборони України. За великим рахунком, саме існування радників у такій структурі викликає питання, оскільки РНБО, як випливає з його назви і функцій, якраз і є тим органом, який координує, дає поради і формує пропозиції президенту України.

А по-друге, якими б щирими намірами не керувався Сивохо, повноважень для того, щоб реально змінити ситуацію і поліпшити життя людей по обидві сторони лінії розмежування, у нього дуже мало, якщо вони загалом існують. Адже, як ми з'ясували вище, в законі про РНБО посади радників не передбачені, та й сам цей орган може лише виробляти пропозиції, а не ухвалювати конкретні рішення. Або тоді треба вносити зміни до закону, розширювати повноваження і структуру Ради, що навряд чи має якийсь сенс.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: