Юрист пояснив, чи можна змусити нардепів проходити поліграф

Читать на русском
Скандал навколо можливого отримання хабара нардепами зі Слуги народу за провал одного з законопроектів розгорається. САП проводить перевірку. Чи погодяться депутати пройти поліграф?
Слово і Діло

Спеціалізована антикорупційна прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабаря 11 нардепами-членами фінансового комітету Ради. У ЗМІ з'явилася інформація про те, що деяким представникам «Слуги народу» могли пропонувати по 30 тис. доларів за те, щоб вони не скасовували плату за доступ до єдиної бази даних про оцінку нерухомості приватним електронним майданчикам. Керівництву партії спало на думку всіх нардепів, причетних до скандалу, перевірити на детекторі брехні. Чи можна змусити депутатів пройти поліграф і що це дасть слідству, «Слово і Діло» запитало у адвоката Андрія Подосінова.

«Під час проведення досудового розслідування кримінального провадження проходження поліграфа - справа суто добровільна. Змусити людину не можна незалежно від того, чи є у неї депутатська недоторканність, чи немає», – сказав юрист.

Він нагадав, що поліграф – це, по суті, інструментарій для проведення психологічної експертизи.

«На підставі вимірів психо-фізіологічних реакцій людини на питання та отримані відповіді експерт робить висновок на ті питання, які поставлені перед ним стороною кримінального провадження», – уточнив Подосінов.

При цьому адвокат підкреслив, що ніколи результати досліджень на поліграфі не були «царицею доказів» у кримінальному процесі: «Все оцінюється в сукупності. Тим більше, мені не відомі випадки, коли судові висновки спиралися винятково на дані поліграфа».

На думку юриста, ситуацію, яка виникла з нардепами, має сенс оцінювати суто в політичній площині: «Є корупційна схема, є воля поламати цю схему, чому перешкоджають деякі представники влади. Звісно, на всю владу лягає пляма, тому така реакція. Чи погодяться нардепи на поліграф? Це, найімовірніше, теж буде вирішуватися в політичній площині», – вважає Андрій Подосінов.

Нагадаємо, суд у справі Насалика призначив психологічну експертизу.

Також ми повідомляли, що Порошенко проігнорував експертизу на поліграфі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: