Забруднення повітря: які причини смогу та чи потрібно носити маску

Читать на русском
Володимир Борейкоеколог

З 15 жовтня в додатку SaveEcoBot індекс якості повітря в Києві наближався до негативних позначок у декількох спальних районах. За добу тризначні цифри, які свідчать про небезпечний для дихання рівень забруднення дрібнодисперсним пилом, були зафіксовані в більшості районів столиці. До ранку 21 жовтня ситуація в Києві лише погіршилася: максимальні позначки забруднення о 09:00 понеділка, за даними SaveEcoBot, досягали 186 пунктів у центральних районах столиці. Прем'єр запевняє, що показники забрудненого повітря в Києві поки не є аномальними.

«Слово і Діло» вирішило розібратися, з чим пов'язано забруднення повітря і чи допоможе маска захиститися від шкідливих речовин.

Еколог Володимир Борейко пояснив, що смог обумовлений декількома причинами.

«По-перше, відбуваються величезні викиди в атмосферу промислових підприємств, ТЕЦ і транспортних засобів. По-друге, відсутність дощу, вітру. По-третє, туман. Такі погодні умови сприяють смогу. Це в принципі звичайне явище для жовтня», – пояснив еколог.

Він підкреслив, що абсолютно помилково звинувачувати в цьому людей, що спалюють сухе опале листя. Еколог зазначив, що це абсолютно мінімальна частка забруднення.

Проблеми екології: що обіцяють українські політикиЕкологічна безпека – загалом не найсильніший напрямок роботи української влади. Слово і Діло розбиралося, що за цією темою обіцяли політики.

«80% забруднення – автотранспорт, заводи і ТЕЦ. Зокрема, Дарницька ТЕЦ. Безумовно, ці фактори були й раніше, проте зараз вагому роль зіграли погодні умови. У вересні було вітряно, влітку не було дощу, але і не було туману», – констатував Борейко.

Те, що за допомогою маски можна захиститися від диму, смогу і інших забруднень повітря не більше, ніж міф, зазначив еколог.

За його словами, користуватися звичайними масками, які продаються в аптеках, не має сенсу, оскільки вони не є герметичними.

«Як маска, яку ми купуємо в звичайній аптеці, може затримати, наприклад, молекули чадного газу? Ніяк. Це міф. Так само, як і те, що зачинені вікна допоможуть себе убезпечити. Максимум, що можна зробити – виїхати з міста на кілька днів», – прокоментував Борейко.

Еколог акцентував, що в різних точках і районах показники забруднення відрізняються. Скажімо, в Гідропарку рівень забруднення менший, на Хрещатику – перевищення за багатьма показниками круглий рік.

«У такій ситуації виникає дуже багато запитань до уряду. Навіщо під виглядом декомунізації уряд Гройсмана скасував норми гранично допустимих концентрацій низки забруднювальних речовин? Чому блокують роботу екологічної інспекції, яка повинна штрафувати порушників?» – прокоментував Володимир Борейко.

Що нового (і не дуже) обіцяє уряд Олексія Гончарука в сфері енергетики та екології – за посиланням.

Раніше журналісти «Слово і Діло» з'ясувало, що обіцяють політики щодо екології.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: