«Посадки почнуться восени». Чому затримали Гладковського?

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Обіцянки влади про «посадки», запит у суспільстві та необхідність НАБУ показати ефективність роботи можуть бути мотиваторами затримання Олега Гладковського. Однак є також об'єктивні причини.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Ігор Петренко.

Політолог підкреслив, що неодноразово президент України Володимир Зеленський обіцяв «посадки», а нещодавно заявив про те, що вони почнуться восени. Тим більше, що зараз в суспільстві є відповідний запит.

До того ж, на це дуже чутливо реагують правоохоронні органи, зокрема НАБУ, додав він.

«Питання перезавантаження керівництва Бюро поки що не поставили гостро, тому є бажання показати максимальну ефективність щодо тих тем, які були б на користь президенту. Тема Свинарчуків — серед таких. Тому в НАБУ вирішили спрацювати раніше. Це ймовірні мотиви затримання», – прокоментував Петренко.

Також, за словами політолога, є об'єктивні причини. Гладковський був давно в полі зору правоохоронців, за ним вели спостереження і, можливо, зараз виникли підозри, що він може виїхати з України на тривалий час, зауважив експерт.

Водночас він звернув увагу на те, що Гладковський був затриманий не в «Борисполі» під час проходження, а вже після відмови у виїзді.

Арешт Пашинського: адвокат назвав «слабке місце» рішення судуГеннадій Дубов, адвокат Столичної колегії адвокатів, у коментарі Слово і Діло прокоментував обрання Пашинському відповідного запобіжного заходу.

«Чому чекали сигналу від митників, що він виїжджає і тільки тоді затримали», – наголосив експерт.

Він нагадав, що у випадку Гладковського було кілька справ, зокрема про незадекларовані мільйони та перевищення службових повноважень.

«Мабуть, вже накопичилася достатня база, щоб пред'явити звинувачення і щоб справа потім не розвалилася», – припустив політолог.

Крім того, на думку Петренка, варто врахувати, що є об'єктивні необхідні терміни для проведення розслідування. Тим більше у справі Свинарчуків фігурували детективи НАБУ, з чим потрібно було розібратися, нагадав політолог.

Він не виключив, що фігуранти справи можуть когось «здати» зі свого оточення, щоб виторгувати для себе якісь преференції.

«Можливо, навіть підуть на угоду зі слідством, щоб уникнути покарання. Чи згадають про Порошенка, складно сказати. Ймовірно, можуть здати фігуру меншого масштабу і політично більш привабливу», – прокоментував Петренко.

Експерт припустив, що в частині розслідування та доказової бази справа дуже складна.

«Процес буде тривалим. Спочатку обиратимуть запобіжний захід. Ймовірно, наполягатимуть на утриманні під вартою, можливо, без внесення застави. Такі справи швидко не вирішуються. Процес може затягнутися не на один рік», – резюмував Ігор Петренко.

Як відомо, наприкінці лютого 2019 року журналісти опублікували масштабне розслідування про корупцію і розкрадання в оборонному комплексі України. За їхніми даними, до схеми виведення з української оборонки сотень мільйонів гривень причетний друг і партнер Порошенко, ексчлен РНБО Олег Гладковський, його 22-річний син Ігор і гендиректор Укроборонпрому Павло Букін.

Нагадаємо, Печерський суд Києва 7 жовтня заарештував на два місяці (без права застави) колишнього народного депутата Сергія Пашинського.

Раніше адвокат назвав «слабке місце» рішення суду щодо Сергія Пашинського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: