США зняли бар'єри для закупівлі озброєння. Як це допоможе ЗСУ?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Україна отримає від США чергову партію протитанкових ракетних комплексів Javelin не як військову допомогу, а в якості першої іноземної військової закупівлі. Крім того, на наступний рік Конгрес затвердив план на найбільший за всі роки бюджет допомоги Україні, який становить понад 700 млн доларів.

Військовий експерт Олег Жданов підкреслив, що зняття обмежень на поставки або продаж військово-технічної допомоги Україні давно назріло.

«Ті, хто зацікавлений у відході України з орбіти РФ, допомагатимуть усіма силами і будь-якими можливостями. США зараз підтримали вибір Україною прозахідного напрямку», – зазначив він.

Що стосується типів озброєння, то Україна може отримувати все за винятком ядерних технологій, констатував Жданов.

«Навіть зацікавлені в нас країни не захочуть, щоб ми розвивали у себе ядерні технології і поповнювали клуб країн з ядерним озброєнням. Тому Україна може купувати будь-яку зброю у США, але не ядерну», – уточнив військовий експерт.

За його словами, на сьогодні армія впала до рівня 2013 року, тому потрібно кардинальне реформування і тотальне переозброєння ЗСУ.

США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларівСША за п'ять років виділили країнам світу 36,4 млрд доларів військової допомоги. З них 447 млн – для України.

Олег Жданов акцентував, що одна зі складових боєздатності армії – технічне оснащення.

«Якщо ми хочемо підвищити боєздатність ЗСУ, то потрібно на 100% змінювати техніку та озброєння, якими користуються Збройні сили. Зняття США обмежень на закупівлю зброї – наразі для нас «пряник», яким потрібно скористатися», – зауважив військовий експерт.

На його погляд, з боку США таке рішення – хороший політичний демарш на адресу України.

Жданов додав, що Україна отримує вигоду не тільки від суми військово-технічної допомоги, закладеної в бюджет США, але і від політичних дивідендів.

«США, граючи в свою улюблену демократії, підтримують рух України вбік суверенітету, незалежності і територіальної цілісності», – резюмував Олег Жданов.

Як з'ясувало «Слово і Діло» США за п'ять років надали Україні військову допомогу на 447 млн доларів.

Раніше повідомлялося про те, що 92% всієї військово-технічної допомоги, яку Україна отримала з 2014 року, надійшло саме зі Сполучених Штатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: