ПриватБанк виграв апеляцію в суді Лондона. Що це означає та чого чекати далі?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

У першій частині чинної угоди з МВФ вказано, що якщо держава забрала у власність банк через ризик банкрутства, то потрібно стягнути всі борги, які є у цього банку. Ми фактично не стягуємо з власників, а можемо ще раз їх сплатити.

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

«Зараз Апеляційна інстанція встановила, що справа може розглядатися в Лондонському суді в Британії. Це добре, оскільки якби справу розглядали в Україні, то вже завтра Коломойський тріумфально святкував би перемогу», – наголосив Дорошенко.

На його думку, можна говорити про те, що справу не вирішать швидко, але є шанси на справедливість. В такому разі ніхто не зможе потім оскаржити рішення.

Експерт додав, що у нас йде розгляд своєю чергою. Він не виключив, що ми побачимо рішення на користь Коломойського і Боголюбова.

Економіст передбачив, що це буде ризиковано. Дорошенко розповів, що ПриватБанк не прописаний в угоді з МВФ прямо, але там є цілий розділ щодо банківської системи, її стабілізації, повернення кредитів від банків, які стали державними.

Він вказав, що фактично завжди йдеться про ПриватБанк як найдорожчий банк, який став державним і за який найбільше заплатили.

«Важливо розуміти, що українські суди завжди цікавляться думкою перших осіб. Якщо перші особи не мають інтересів, то суди зазвичай роблять те, що їм потрібно», – зазначив експерт.

На його погляд, в Україні адміністративна судова влада скомпрометувала себе, тим більше за останній рік.

«Тому рішення, імовірно, буде на користь Коломойського. Але питання в тому, чи зможе він тоді щось повернути. Буде висловлено громадську думку. При згадуванні банку в суспільстві вже є відчуття, що його обдурили. Рейтинг президента відразу обвалиться. Чи хочуть цього в ОПУ?» – спрогнозував Дорошенко.

Здається, що незважаючи на найбільшу зацікавленість України в цьому питанні, у влади в особі президента та уряду поки немає власної позиції, поділився спостереженнями експерт.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

«Це може свідчити те, що позиція є, просто її ніхто не хоче озвучувати», – резюмував Олексій Дорошенко.

Як відомо, ПриватБанк здобув перемогу в Апеляційному суді Англії і Уельсу у справі проти колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Раніше президент Володимир Зеленський провів зустріч з олігархом Ігорем Коломойським.

За інформацією ЗМІ, Міжнародний валютний фонд попередив Україну про те, що відкат націоналізації ПриватБанку поставить під загрозу програму співпраці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: