Ідентифікація Донбасу: чи втрачає Україна жителів окупованих територій

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Дані опитувань, проведених Центром східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS), свідчать, що близько 55% жителів окупованих територій Донецької і Луганської областей хочуть бути у складі України. Також близько 65% респондентів з підконтрольних уряду територій Донецької і Луганської областей хотіли би, щоб окуповані райони були реінтегровані в Донецьку і Луганську області без будь-якого спеціального статусу.

Політолог Андрій Горбенко наголосив, що хоча показник 55% досить оптимістичний, потрібно зважати, що люди на окупованих територіях бояться говорити те, що реально думають.

«Коли телефони прослуховуються, а навколо люди з автоматами, говорити відкрито важко. Тому цифри можуть і відрізнятися», – додав фахівець.

На його думку, навряд чи люди на окупованих територіях всерйоз розглядають існування «ЛНР-ДНР» у форматі незалежних держав.

«Імовірно, вони сприймають ситуацію як тимчасову. Далі розвиток має бути або вбік РФ, або до України», – зазначив політолог.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

За п'ять років війни територія Донбасу розвивається окремо від України, підкреслив експерт.

На його погляд, Україна пройшла довгий шлях в усвідомленні якихось речей. Наприклад, щодо того, що держава нікому нічого не винна, люди самі відповідають за своє життя.

«Ми пішли вперед, що стане помітно, коли території ОРДЛО повернуться до складу України. Ми побачимо минулих себе. Ментально вони спізнюються. Більше того, навіть якщо окуповані території приєднають до РФ, їм все одно доведеться пройти шлях від ситуації «Все забезпечує Ахметов» до стану «Я сам керую своїм життям»», – поділився думками політолог.

Однак ситуація з ідентичністю не безнадійна. Не можна говорити, що окуповані території дуже відрізняються менталітетом від Харкова або Запоріжжя. Вони просто втратили 5 років у розвитку й це доведеться долати, додав Горбенко.

«Території ОРДЛО ментально не втрачені. Можливо, вони в певному сенсі можуть бути навіть основою для якогось розвитку України після їх реінтеграції. Зараз головне питання? як повернути окуповані території, які стали заручниками терориста – РФ», – прокоментував Андрій Горбенко.

Раніше в Офісі президента заявили про створення російськомовного всесвітнього каналу і відзначили, що вже домовляються з приватними каналами про передачу прав на використання їх кращого контенту.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: