Держбюджет-2020: які головні ризики та як зростатимуть соцстандарти

Читать на русском
Василь Юрчишин

Бюджет-2020 точно не можна назвати соціально-орієнтованим. Зростання мінімальних соціальних стандартів буде символічним.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

На його думку, нинішня динаміка має дуже великі економічні ризики. Насамперед йдеться про зовнішньоторговельний дефіцит, який буде тільки посилюватися.

«Розрахунок на те, що в 2020 році буде розширюватися експорт за рахунок припливу інвестицій, занадто оптимістична картинка. Інвестицій немає і не передбачається», – вказав економіст.

Крім того, не варто забувати про зовнішні боргові виплати, які в 2020 році на рівні 5-6 млрд, підкреслив експерт.

На його погляд, в наступному році ризиків для країни значно побільшає, оскільки прихід нерезидентів на ринок ОВДП означає, що наш внутрішній борг перетворюється в зовнішній борг.

Основні показники проєкту бюджету-2020: що змінилося порівняно з 2019 рокомУ проєкті бюджету на 2020 рік зросли доходи і витрати, закладено зростання ВВП і зміцнення курсу гривні.

«Нерезиденти, отримавши від наших ОВДП хороші прибутки на рівні 16-18%, навряд чи будуть реінвестувати. Імовірно, виводитимуть кошти. Це приблизно на рівні 100 млрд грн, що становить майже 3,5-4 млрд доларів», – пояснив Юрчишин.

Він припустив, що у 2020 році потрібно буде погасити ОВДП на 2-2,5 млрд дол.

«Україна має зобов'язання, які слід виконувати щодо обслуговування зовнішніх боргів. Це означає, що ресурси на соціально-економічні програми істотно знизяться», – підкреслив Юрчишин.

Економіст акцентував, що в 2020 році соціальні програми навряд чи буде розширено. До них можна віднести підвищення мінімальних соціальних стандартів: зарплат, пенсій, прожиткового мінімуму.

Експерт додав, що навряд чи можна очікувати, що завдяки підвищенню соцстандартів вдасться простимулювати і внутрішнє споживання.

«Загалом Україні потрібен перехід на нову модель економічного зростання. Зараз у нас величезний споживчий розрив. У першому і другому кварталі витрати на кінцеве споживання порівнюються з рівнем ВВП. Те, що ми створювали, одразу й проїдалося. Рівень інвестицій вкрай низький, щоб можна було очікувати розвитку нових економічних ніш», – підсумував Василь Юрчишин.

Нагадаємо, глава українського парламенту Дмитро Разумков заявив, що Верховна рада планує в першому читанні ухвалити Державний бюджет України на 2020 рік 18 жовтня.

«Слово і Діло» проаналізувало, на що і скільки в наступному році будуть витрачати бюджетні кошти.

Також «Слово і Діло» проаналізувало, як основні показники бюджету-2020 відрізняються від проєкту на 2019-й.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: