Трамп і «нормандська четвірка»: чи варто розраховувати на вплив США

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Золотарьовполітолог

За участю або без президента США Дональда Трампа в Нормандському форматі питання Донбасу вирішити не зможуть.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля.

Політолог звернув увагу, що США протягом тривалого часу залучені до консультацій щодо врегулювання ситуації на Донбасі з усіма представниками «нормандської четвірки».

«Формат «4 + 1» де-факто існує. Учотирьох зібратися дуже складно, а з Трампом ще складніше», – зазначив експерт.

На його думку, в Нормандському форматі немає ні конкуренції, ні лідерів. Він акцентував, що розмови про лідерство РФ – перебільшення.

«Сторони просто протистоять один одному. Не конкурують, а кожен за себе. Це дипломатичне зіткнення в рамках технічних консультацій. В такій ситуації Трамп міг би конкурувати з Німеччиною і Францією. Але нам яка користь від цього? Кожен діє на догоду своїм інтересам», – прокоментував Воля.

Він нагадав, що тривалий час в українському політикумі розраховували, що все вирішиться на рівні США та Росії, а потім і питання Донбасу зрушиться з мертвої точки.

Однак незважаючи на консультації представників США і РФ між собою, є купа невирішених проблем в американсько-російських відносинах, вказав політолог-міжнародник.

«Навіть якщо гіпотетично Трамп приєднається до «нормандської четвірки», то це не допоможе досягти миру на Донбасі. Скільки вже років діють санкції США проти РФ, скільки нових обмежень запроваджує Трамп? Все одно Нормандський формат залишається в глухому куті», – констатував Володимир Воля.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Політолог Володимир Золотарьов, у свою чергу, додав, що в американо-російських взаєминах є цілий список проблем. Тільки один з пунктів цього списку говорить, що РФ порушила світовий післявоєнний порядок, який весь цей час підтримували США, вказав він.

«РФ кинула виклик. США зацікавлені в тому, щоб покарати Росію», – зауважив експерт.

На його думку, ані Франція, ані ФРН не є союзниками України, і закінчити війну вони не допоможуть.

«В цілому вони дотримуються своїх інтересів. Всі наші претензії щодо членства в ЄС їх насправді лякають. Є побоювання, що вони готові пожертвувати Україною і віддати Путіну. З точки зору глобального лідерства хіба що США не можуть дозволити, щоб РФ «проковтнула» Україну. ЄС на глобальне лідерство не претендує, ним рухають торговельні та локальні інтереси», – пояснив Золотарьов.

Нагадаємо, у Кремлі заявили, що участь США в переговорах в Нормандському форматі щодо конфлікту на Донбасі «не знаходить підтримки». При цьому РФ не проти залучення Америки до Мінського процесу.

Раніше з ініціативою залучення США до перемовин виступив Володимир Зеленський.

Відзначимо, президент пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: