Транзитний контракт: чим може шантажувати РФ та чи є шанс на компроміс

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Є шанси, що українська дипломатія буде на висоті, а переговори завершаться новим контрактом. Відсутність транзитного договору – поганий варіант для всіх сторін.

Так прокоментував «Слово і Діло» газові переговори РФ, України та Єврокомісії експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко.

Експерт окреслив, що попередньо РФ хоче не тільки контракт на рік, але ще меншу ціну та менші транзитні обсяги для транспортування.

«Україну ці пункти не влаштовують. Єврокомісія в питанні термінів контракту – на стороні України. Тому пошук компромісів триває», – уточнив Дяченко.

На його погляд, про газову війну говорити не варто, поки триває транзит, але з 1 січня 2020 року ситуація може змінитися.

На думку енергетика, є шанси, що сторони досягнуть нової угоди, але потрібно розуміти, що Росія розглядає газові перемовини в комплексі з іншими політичними питаннями щодо України.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

«Газові переговори для РФ – інструмент тиску. Якщо в Кремлі знайдуть для себе можливість шантажувати Україну за будь-яким питанням, то контракт буде підписаний. Вірогідно, що йтиметься про просування за Мінськими угодами на умовах Москви», – припустив Дяченко.

Енергетик додав, що якщо нового контракту з РФ підписати не вийде, то для України це не обернеться катастрофою.

Він зазначив, що запасів газу вже досить, щоб пройти опалювальний період без проблем.

Водночас енергетик наголосив, що відсутність транзитного контракту все одно матиме негативні наслідки.

«По-перше, незрозуміло, кого звинуватить Європа та як потім поводитиметься. По-друге, 20 мільярдів кубометрів – це багато запасів газу, але й вони колись закінчаться. Що робити далі? Чи зможемо ми знайти можливості брати газ у якихось європейських структур, в яких немає на балансі російського газу? Потрібно ще врахувати, що якщо РФ принципово зупинить транзит, то і європейці думатимуть, де взяти газ», – роз'яснив Сергій Дяченко.

За результатами переговорів, Росія пропонує Україні продовжити контракт на транзит газу на один рік після 1 січня 2020 року. Україна хоче контракт на 10 років.

Як відомо, президент України Володимир Зеленський переконаний, що контракт щодо транзиту газу територією України буде продовжений.

Додамо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: