Сенат США оприлюднив другу частину доповіді про «російське втручання»

Читать на русском
Спеціальний комітет з розвідки Сенату Конгресу США вважає, що російське Агентство інтернет-досліджень втручалося у виборчий процес в США в 2016 році нібито за розпорядженням керівництва РФ.

Спеціальний комітет з розвідки Сенату Конгресу США вважає, що російське «Агентство інтернет-досліджень» втручалося у виборчий процес в США в 2016 році нібито за розпорядженням керівництва РФ.

Відповідне твердження міститься в оприлюдненій у вівторок другий частини доповіді комітету, підготовленої за підсумками розслідування обставин можливого іноземного втручання в хід американських президентських виборів 2016 року, пише ТАСС.

У комітеті прийшли до висновку, що «Агентство інтернет-досліджень», як стверджується в доповіді, «прагнуло вплинути на президентські вибори в США в 2016 році, завдаючи шкоди шансам на перемогу Хілларі Клінтон і підтримуючи Дональда Трампа за вказівкою Кремля». При цьому автори документа вважали, що приписуване Росії втручання в американські вибори було «частиною ширшої, витонченої і триваючої кампанії щодо ведення інформаційної війни, покликаної посіяти розбіжності в американській політиці і суспільстві».

Торкаючись президентських виборів 2020 року, члени спецкомітету заявили, що зусилля, спрямовані на запобігання іноземного втручання, повинні прикладатися як в державному, так і в приватному секторі. «Ця проблема вимагає комплексного підходу, який об'єднує як державний, так і приватний сектори. <...> Уряд, громадянське суспільство, приватний сектор, в тому числі соціальні мережі і технологічні компанії - всі можуть відігравати важливу роль у протидії та захисту від іноземного впливу, націленого на США», - йдеться в документі.

Коментуючи публікацію другої частини доповіді, старший демократ спецкомітету з розвідки Марк Уорнер (від штату Вірджинія) виступив в своєму Twitter з твердженням, що приписувані Росії дії, спрямовані на втручання в політичний процес в США, активізувалися після президентських виборів 2016 року і продовжуються до цього дня. Аналогічну точку зору в своєму Twitter висловив і голова комітету Річард Берр (республіканець від штату Північна Кароліна).

Втручання в американський виборчий процес в 2016 році інкримінують Росії спецслужби США. Розслідуванням цих спроб впливу займався майже два роки як спецпрокурор колишній глава ФБР США Роберт Мюллер. 18 квітня Мін'юст США оприлюднив його підсумкову доповідь, в якій спецпрокурор визнав, що розслідування не виявило змови Трампа з Росією. Сам Трамп неодноразово відкидав підозри в будь-яких неправомірних контактах з офіційними особами Росії в період виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: