«Ні капітуляції»: чому акції триватимуть та в чому небезпека

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Мітинги в Україні у зв'язку зі схваленням «формули Штайнмаєра» – це не Майдан. Але ризики дестабілізації ситуації дуже високі.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Олег Саакян.

Експерт зазначив, що відеозвернення Зеленського спочатку було запізнілою реакцією на вимоги суспільства.

Політолог пояснив, що в суспільстві вже актуалізувалися страхи, які пов'язані з процесом врегулювання. До того ж, за його словами, політики й лідери громадської думки почали розхитувати ситуацію.

На його погляд, акції триватимуть і далі, оскільки вони вже проходять не через «формулу Штайнмаєра».

«Формула Штайнмаєра»: юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угодиПідписані в Мінську листи не можуть зобов'язати Україну ухвалити той чи інший закон. Ці політичні домовленості, найімовірніше, є джентельменськими.

«Хтось виходитиме проти самої формули, для інших – це протест до комунікації, яка сьогодні відбувається з боку влади, а більша частина – із тих, хто не сприймає Зеленського як президента. Цій категорії потрібна була просто причина. Зеленський сам надав цю причину, і просто так люди його не упустять. Тому мітинги триватимуть», – прокоментував Саакян.

На його думку, в цілому будуть акції середньої масштабності за кількістю і територією.

Він акцентував, що не варто говорити про новий Майдан, хоча нинішні протести також створюють ризики.

Політолог підкреслив, що з одного боку, мітинги описують «червоні лінії» для влади, не дають зірватися. З іншого, поляризують суспільство ще більше, зауважив експерт.

«Що сьогодні в короткостроковій перспективі може бути більш небезпечним: зовнішня хвороба, з якою ми боремося, або імунітет, який встав проти цієї хвороби? Зараз український соціально-політичний організм починає лихоманити. Це ризик дестабілізації. Рівень неврозу в суспільстві дуже високий, щоб говорити про ризик дестабілізації в Україні», – проаналізував ситуацію Олег Саакян.

Нагадаємо, більше ніж в 30 містах України та за кордоном люди зібралися на віче з вимогою не допустити капітуляції України.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав не піддаватися на провокації.

Як з'ясувало Слово і Діло, юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угоди.

Адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов пояснив, що по суті Мінські угоди є дуже широкою рамкою, яка незрозуміло, чим буде наповнена. Залежно від цього може бути як перемога, так і зрада.

Водночас у Кремлі заявили, що запасного «плану Б» щодо виконання Мінських угод бути не може, а «формула Штайнмаєра» вже є поступкою.

Що принесе Україні «формула Штайнмаєра» – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: