Лист без зобов'язань: чи може Україна відмовитися від «формули Штайнмаєра»

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Лист представника України в ТКГ Леоніда Кучми спеціальному представникові голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Мартіну Сайдіку не несе юридичної відповідальності.

Про це в коментарі «Слово і Діло» розповів глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

За словами експерта, лист, який Леонід Кучма передав Мартіну Сайдік, ні до чого Україну не зобов'язує.

Він аргументував, що документ не можна розглядати як офіційний в силу того, що він підписаний однією стороною.

«Документ був підписаний тільки представником України. Кучма не є державним службовцем. Він не несе юридичної відповідальності за те, що там підписано», – сказав Грабський.

Більше того, є три різних документи, які трактуються по-різному і під кожним з них стоять підписи, обозначив Грабський.

«Формула Штайнмаєра»: юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угодиПідписані в Мінську листи не можуть зобов'язати Україну ухвалити той чи інший закон. Ці політичні домовленості, найімовірніше, є джентельменськими.

Він додав, що в будь-якому документообігу є порядок узгодження, коли виконавці беруть на себе відповідальність. Ці документи не були узгоджені навіть між собою, уточнив експерт.

Крім того, це так зване повідомлення про наміри, згідно з якими ми готові працювати в цьому форматі, зазначив фахівець.

Експерт вказав, що якщо Україну не влаштовує документ, то немає жодної сили, яка може примусити виконувати його.

Глава ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський також звернув увагу на мітинги, які пройшли в столиці та регіонах проти реалізації «формули Штайнмаєра».

На його думку, це свідчить про те, що в Україні вже сформувалося громадянське суспільство і є прошарок людей, яких складно обдурити.

Більше того, протести в регіонах і столиці – частково рятувальний круг для влади, акцентував експерт. Він пояснив, що події, які відбуваються Україні, також можна використовувати в якості аргументації.

«Зокрема, є глас народу, до якого влада прислухається. У зв'язку з цим потрібно відкласти розгляд документів на деякий час. Тим більше всі підстави є. Мітинги – це шанс для влади відмотати все назад і ухвалити рішення, яке задовольнило би всі сторони», – резюмував Сергій Грабський.

Як з'ясувало «Слово і Діло», юридично ніхто не може змусити Україну виконувати Мінські угоди.

Член «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов пояснив, що по суті Мінські угоди є дуже широкою рамкою, яка незрозуміло, чим буде наповнена. Залежно від цього може бути, як перемога, так і зрада.

Водночас у Кремлі заявили, що запасного «плану Б» щодо виконання Мінських угод бути не може, а «формула Штайнмаєра» вже є поступкою.

Що принесе Україні «формула Штайнмаєра» – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: