Чому РФ вигідно погодитися на обмін полоненими з Україною?

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Україна вже заплатила ціну за обмін полоненими – погодилася на «формулу Штайнмаєра». Але немає жодних гарантій, що РФ відпустить утримуваних.

Так в коментарі «Слово і Діло» оцінив перспективу другого етапу обміну полоненими політолог Олег Саакян.

На думку експерта, немає впевненості, що обмін відбудеться, хоча РФ зараз вигідно відпустити людей.

Він пояснив, що звільненням утримуваних РФ зможе продемонструвати свою відданість мирному шляху, хоча всі чудово розуміють, що Кремль не цікавиться миром.

«Мета РФ – не досягнення миру. Нормандський і Мінський формати – це для України спосіб захистити свій суверенітет, а для РФ – майданчики, на яких вона бореться з Україною», – констатував Саакян.

На його погляд, зараз для того, щоб зберегти лояльне ставлення до себе як мінімуму Франції, а як максимум – західних колег, Росії потрібно йти на ті умови, про які домовилися.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Інакше тиск відразу трьох гравців Нормандського формату на Україну стане абсолютно невиправданим. Тоді вже Україна зможе сказати Заходу, що тепер РФ – це їхній головний біль та їх завдання – домогтися звільнення полонених, оскільки ми зробили все, що вимагали, й навіть більше», – роз'яснив політолог.

Як вважає експерт, у глобальній перспективі ми тупцюємо на місці, оскільки «формула Штайнмаєра» регламентувала винятково перемичку між питанням статусу і виборів. Однак, немає відповіді, як проходитимуть вибори, кого допускати. Також немає конкретики щодо особливого статусу, амністії і питань безпеки, вказав Саакян.

Політолог наголосив, що у РФ, України і Заходу в багатьох питаннях різні інтерпретації.

«Тому зараз Україна зробила символічний жест убік РФ з розумінням того, що якщо Росія не буде виконувати умови, то і Україна не буде. Але нам потрібно було продемонструвати свій настрій на мирне врегулювання», – зазначив експерт.

«Тактично «формула Штайнмаєра» зараз нам навіть вигідна. У середньостроковій перспективі – нейтральна, а в майбутньому все залежить від того, як і чим ми наповнимо «формулу Штайнмаєра»», – прокоментував Олег Саакян.

Як відомо, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив про підготовку нового масштабного обміну утримуваними особами, який може відбутися вже наступного тижня.

Раніше, у Зеленського заявили, що сподіваються на ще один обмін полоненими до кінця року.

Нагадаємо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: