Ще одна міськрада виступила проти «формули Штайнмаєра»

Читать на русском
Міська рада Сум ухвалила звернення до президента та Верховної ради України про недопущення імплементації формули Штайнмаєра. Рішення було ухвалено на позачерговій сесії міськради.

Міська рада Сум ухвалила звернення до президента та Верховної ради України про недопущення імплементації формули Штайнмаєра.

Рішення було ухвалено на позачерговій сесії міськради.

Про це повідомляє Укрінформ в п'ятницю, 4 жовтня.

«Ми, депутати Сумської міської ради, рішуче заперечуємо спроби через реалізацію так званої «формули Штайнмаєра» розміняти перспективи Української державності на примарний мир ціною приниження країною-агресором, що знову зробить Україну частиною Росії. На нашу думку, наміри щодо реалізації так званої «формули Штайнмаєра» є неприкритою здачею національних інтересів і початком капітуляції України в російсько-українській війні», - йдеться в зверненні.

На переконання депутатів, в результаті реалізації так званої формули Штайнмаєра Україна отримає саме легітимізацію і тривале консервування терористичних окупаційних адміністрацій в окремих районах Донецької і Луганської областей шляхом проведених виборів.

«Зважаючи на поведінку окупаційних військ і дії офіційного Кремля, немає жодних причин вважати, що відбудеться встановлення реального контролю над всією ділянкою українсько-російського кордону. В подальшому проведення наступних виборів в український парламент на цих територіях остаточно закріпить присутність представників терористичних окупаційних адміністрацій у владі на національному рівні. Все вищесказане стане можливим після імплементації нового законодавства про особливий статус і внесення змін до Конституції України. В результаті, разом з паралельним ослабленням міжнародних санкцій щодо Російської Федерації, це буде означати перемогу Росії і поразку України», - наголошується в документі.

Зважаючи на це, депутатський корпус Сумської міськради закликає всі патріотичні сили, представлені у Верховній Раді України, заблокувати прийняття нової редакції і не допустити продовження дії Закону України Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, відомий також як Закон про особливий статус Донбасу.

Крім того, депутати закликали Президента України розірвати дипломатичні відносини з РФ і не відновлювати їх до повної деокупації всіх українських територій, домогтися реальних кроків на підтримку України від держав, які декларували безпеку і недоторканність її кордонів в обмін на відмову від ядерної зброї.

Також у своєму зверненні Сумська міськрада вимагає від глави держави припинити практику прийняття доленосних для України рішень без урахування думки суспільства за його спиною.

Депутати пропонують керівництву країни і провідним політичним силам організувати Національний круглий стіл для напрацювання загальнодержавної стратегії на переговорах щодо російської агресії на сході України і долі тимчасово окупованих територій.

За звернення до редакції міські обранці проголосували 23 з 23 присутніх у сесійній залі. Проігнорували позачергову сесію у повному складі фракції Опозиційного блоку і Самопомочі.

Раніше Івано-Франківська обласна рада виступила проти реалізації «формули Штайнмаєра» і розцінила її як здачу національних інтересів України та фактичну капітуляцію.

Також Львівська облрада виступила проти формули Штайнмаєра. Депутати області бачать небезпеку капітуляції через прийняття формули, а також вважають відведення українських військ неприпустимим.

Нагадаємо, 1 жовтня президент Володимир Зеленський на брифінгу заявив, що Україна погодила «формулу Штайнмаєра».

Пізніше журналіст опублікував текст «формули Штайнмаєра».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: