У Раді Європи стурбовані проєктом судової реформи в Україні

Читать на русском
Генсек Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич написала відкритого листа до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка.

Генсек Ради Європи Марія Пейчіновіч-Бурич написала відкритого листа до міністра закордонних справ України Вадима Пристайка.

У листі, який було оприлюднено на сайті організації 2 жовтня, Рада Європи висловлює стурбованість можливим ухваленням парламентом законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління (№1008), що передбачає, зокрема, скорочення кількості суддів Верховного суду і зміни в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), Вищої ради правосуддя (ВСП).

«Ми з занепокоєнням звернули увагу на проєкт закону №1008. У ньому пропонуються широкомасштабні зміни, які можуть здобути серйозні наслідки для незалежності судової системи. Зокрема, проєкт закону впливає на статус і кваліфікаційні вимоги до суддів і на пов'язані з цим процедури», - йдеться в листі.

Також генсек відзначає, що досягнення незалежної, ефективної та професійної судової системи, якій довіряє громадськість і яка відповідає на її потреби, є частиною зобов'язань, які взяла на себе Україна, коли вступала до Ради Європи.

«Ми повністю визнаємо свободу Української держави продовжувати впровадження реформ. Водночас найбільш важливо, щоб це ґрунтувалося на досягненнях реформ, впроваджених для того, щоб відповідати стандартам Ради Європи та міжнародних стандартів», - підкреслює Пейчіновіч-Бурич.

Як зауважила генсек, ухвалення в першому читанні проєкту закону №1008 направлено саме на внесення змін до системи дисциплінарної практики і кар'єри судді. Водночас запропоновані зміни до законодавства повинні відповідати Європейської Конвенції про права людини, практиці Європейського суду з прав людини, принципів незалежності судової влади, викладеним в рішенні у справі «Олександр Волков проти України» та відповідним рекомендаціям Ради Європи.

Пейчіновіч-Бурич підтримала заклик Комітету міністрів Європи в повній мірі використовувати практичний досвід і знання експертів Ради Європи в цьому питанні.

Раніше Рада Європи заявила про поліпшення якості правосуддя в Україні.

Нагадаємо, заступник голови посольства ЄС в Україні Анніка Вайдеманн і посол Канади в Україні Роман Ващук розкритикували низку положень президентського законопроекту про внесення змін до законів про діяльність органів суддівського управління.

У четвер, 12 вересня, нардепи підтримали за основу в першому читанні законопроект президента Володимира Зеленського.

Проєктом пропонується впорядкувати діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя, зокрема запровадити новий порядок формування ВККС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: