Ціни на газ: чи зможе нова влада домогтися зниження тарифів

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Ціни на газ знизити в довгостроковій перспективі неможливо. Хіба що повторити сценарій Венесуели.

Таку думку в коментарі «Слово і Діло» озвучив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

За словами експерта, в майбутньому модель економіки, яка закладається новою владою подібна функціонуванню авіакомпанії МАУ. Тобто за кожен крок треба платити, додав експерт.

«З одного боку, лунають декларативні заяви про реформи і нові підходи, а з іншого – закручують гайки в інтересах двох дніпропетровських олігархічних груп: Коломойського і Пінчука», – зазначив Гончар.

На його погляд, з приходом нової влади суть «олігархоекономіки» не змінилася, просто відбулася зміна кланів при владі.

На думку енергетика, всі слова про швидкі та рішучі зміни, реформи та вимоги ОПУ до Кабміну знизити тарифи – пропагандистська димова завіса, яка поки ще працює.

Експерт зауважив, що для тривалого зниження тарифів немає підстав.

Як за останній рік змінилися тарифи на газЦіна на газ для українців знизилася за останні місяці. Слово і Діло проаналізувало динаміку за рік.

«Якщо впроваджена ринкова модель, то матимуть місце сезонні коливання ціни на газ. Якщо працювати в рамках цієї моделі, ціна зростатиме. Звісно, потім вона може дещо знизитися, але це не довгострокове зниження тарифів. Ціни носитимуть пульсуючий характер», – пояснив Гончар.

Він акцентував, що влада може подати це як велику реформу, але заплатять за це кінцеві споживачі, якщо не безпосередньо через тариф, то податкову політику. Отже, в контексті зростання переглянуть податки, адже потрібно чимось наповнити бюджет, уточнив енергетик.

«Дива не буває, а якщо і буває, то результати буде таким, як у Венесуелі. З огляду на те, що країна має запаси нафти, там захопилися соціальною політикою і частину енергоресурсів зробили безкоштовними. Ми бачимо, до чого призвів такий підхід. Не виключено, що у нас нагорі теж хочуть такого «тарифного раю», але комусь в Москві хочеться повторити венесуельський сценарій хаосу», – прокоментував Михайло Гончар.

Директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко висловив переконання, якщо Україна буде прив'язуватися до європейських цін без прив'язки до європейських зарплат, то найкращі наміри ОПУ знизити тарифи добром не закінчаться.

Також експерт пояснив, що одна з основних проблем полягає в тому, що немає обліку споживання теплової енергії – найдорожчої складової платежів.

«Якщо немає лічильника на кожну квартиру або на кожну батарею, вся економія – просто фікція, а розмови про тарифи – на користь бідних», – підкреслив Сергієнко.

Нагадаємо, в «Нафтогазі» кажуть про те, що ціна на газ для населення з квітня по вересень 2019 року скоротилася на 28%.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, як ціна на газ змінювалася за останній рік.

Нагадаємо, за всю виборчу кампанію у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: