Раптова відставка Князєва: з чим пов'язана та що буде з Аваковим

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Відставка Князєва та кадрові перестановки в правоохоронній системі підтверджують, що нова влада хоче послабити вплив Авакова.

Так в коментарі «Слово і Діло» політолог Олексій Якубін оцінив заяву Сергія Князєва залишити посаду голови Нацполіції.

Експерт не виключив, коли ухвалювали рішення про те, що Аваков залишається у МВС, могла бути досягнута домовленість, що частину кадрів буде замінено людьми, які погодить ОПУ.

На його погляд, друга умова могла позначати те, що частина діяльності та повноважень Авакова будуть змінені.

Він звернув увагу на ініціативу Зеленського перепідпорядкувати Національну гвардію президенту.

Політолог розповів, що зараз тривають дискусії з приводу того, щоб розділити Національну гвардію на кілька частин — частина за Аваковим, частина за ОПУ.

Голова Нацполіції Князєв пішов у відставку, виконавши лише половину своїх обіцянокГолова Національної поліції України Сергій Князєв пішов у відставку. Більше ніж за два роки на посаді він виконав половину обіцянок.

На його думку, кадрові перестановки в МВС і Нацполіції свідчать про те, що нова влада намагається послабити вплив Авакова на міністерство.

«Це спроба прибрати лояльних до Авакова людей і просунути тих, хто не зобов'язаний міністру внутрішніх справ», — додав Якубін.

Політолог підкреслив, що просто прибрати Авакова зараз складно, оскільки протягом п'яти останніх років він отримав величезний вплив не тільки на систему МВС.

«До того ж, зіграло свою роль те, що Аваков зміг стати спритним політичним комбінатором. У контексті президентських виборів, він постарався зробити вибори максимально прозорими. Він нікому не підігравав. МВС було нейтральним гравцем», — констатував Олексій Якубін.

Також, за його словами, в партії «Слуга народу» є люди, які пов'язані з Аваковим, хоча супротивники теж є.

Як вважає політолог, суперечливу роль відіграє імідж Авакова, оскільки для правоохоронної системи у нього токсичний образ.

«Перепризначивши Авакова, президенту буде складно говорити, що це не його вибір, доведеться брати відповідальність. Можливо, тому зараз намагаються послабити Авакова, але чи буде глава МВС цим задоволений, поки відкрите питання», — прокоментував експерт.

Він припустив, якщо Аваков залишився, то спробує втриматися на посаді, але в залежності від ситуації він може знову вести свою гру в Кабміні.

«Якщо рейтинги Зеленського впадуть, враховуючи досвідченість та зв'язки, Аваков може вести власну гру. Поки у президента є підтримка, Авакову важливо зберегти себе. Адже немає нічого більш постійного, ніж тимчасове», — прокоментував Олексій Якубін.

Нагадаємо, голова Національної поліції Сергій Князєв повідомив, що подав у відставку. Князєв очолював Нацполіцію з 8 лютого 2017 року.

Згідно з даними аналітиків сайту «Слово і Діло», голова Нацполіції Князєв пішов у відставку, виконавши тільки половину своїх обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: