13 років за держзраду: чи зможе Янукович повернутися до України

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Немає й не буде реальних підстав для повернення Януковича в Україну, решта — «дешеві понти» адвокатів президента-втікача.

Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Експерт зазначив, що деякі чиновники режиму Януковича змогли повернутися, зокрема, відносно Портнова навіть впровадження не було, але з Януковичем інша ситуація.

«Януковичу оголошено вирок, завдяки чому можна стверджувати, що в найближчій перспективі він не повернеться до України. Спроби повернутися завершаться його затриманням», — констатував Фесенко.

На його погляд, є кілька факторів, чому роблять інформаційні викиди про повернення Януковича.

«Це наслідок «дешевих понтів» адвоката Сердюка, неадекватної оцінки самого Януковича та, можливо, спроба російських спецслужб дестабілізувати ситуацію. Але план не спрацює», — пояснив Фесенко.

Санкції, розшук, кримінальні провадження: кого з чиновників режиму Януковича більше не переслідуютьЩоб не плутатися, ми зібрали до купи всі дані про те, кого з чиновників режиму Януковича більше не розшукують, з кого зняли санкції, а стосовно кого зупинили кримінальні провадження.

За його словами, в РФ також неадекватно оцінюють українську ситуацію, оскільки деякі провідні російські чиновники досі працюють з «колишніми», які ні на що не впливають в Україні.

Політолог підкреслив, що захист намагається оскаржити вирок, але Янукович занадто токсичний, щоб нова влада сприяла пом'якшенню вироку.

На думку експерта, такий поворот міг би стати поштовхом для майбутніх конфліктів і заворушень.

«Це було би проявом слабкості. До того ж, посилює ризики обурення колишніх «майданівців», — зазначив Фесенко.

Політолог наголосив, що Янукович нікому не потрібен в Україні, навіть таким партіям як ОПЗЖ або «Опозиційний блок», в яких вже є свої лідери та інтереси.

Експерт розповів, що в цих колах до Януковича дуже зневажливе ставлення.

«Для них він «лузер», який все програв. «Колишнім» він абсолютно не потрібен. У них є своє майбутнє, а Янукович тільки заважатиме», — підкреслив політолог.

Експерт переконаний, що в найближчому майбутньому та осяжній перспективі повернення Януковича не буде.

Додамо, Янукович залишив Україну взимку 2014 року після масових розстрілів в центрі Києва під час подій Євромайдану.

24 січня 2019 року суд виніс вирок втікачеві-президентові Віктору Януковичу, заочно приговоривши його до 13 років ув'язнення за державну зраду. Захист «забезпечує можливість» повернення до України колишнього президента Віктора Януковича.

Раніше повідомлялося про те, що експрезидент Віктор Янукович хоче повернутися до України після приходу до влади Володимира Зеленського, щоб домогтися зняття всіх звинувачень і оскаржити винесені вироки.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, кого із чиновників режиму Януковича більше не переслідують.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: