«Нафтогаз» оприлюднив суму боргів «Газпрому»

Читать на русском
НАК Нафтогаз України заявив, що Газпром заборгував українській компанії станом на 30 червня вже понад 2,84 млрд дол.

НАК «Нафтогаз України» заявив, що «Газпром» заборгував українській компанії станом на 30 червня вже понад 2,84 млрд дол.

Про це свідчить фінансова звітність НАК за перше півріччя.

«Трибунал призначив нетто суму, яку «Газпром» повинен заплатити на користь «Нафтогазу» в розмірі 2,56 млрд дол. Станом на 30 червня 2019 року, нетто сума, яку «Газпром» повинен заплатити на користь компанії після проведення взаємозаліку, становить 2,817 млрд дол., включаючи відсотки», - йдеться в звіті.

Таким чином, небажання «Газпрому» своєчасно виконати рішення арбітражу призвело до збільшення його боргу вже на 10%.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року «Нафтогаз» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.

Потім 28 лютого 2018 року «Нафтогаз» виграв Стокгольмський арбітраж проти «Газпрому» за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» про компенсацію за недопостачання «Газпромомм обсягів газу для транзиту. Суд зобов’язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» компенсацію в розмірі 4,6 млрд дол. за цим положенням.

Остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу». «Нафтогаз» намагається стягнути борг із «Газпрому» в міжнародних судах, проводить кампанію щодо арешту активів компанії в Швейцарії, Великій Британії, Нідерландах і Люксембурзі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: