Запуск ринку землі: якими мають бути умови та обмеження

Читать на русском
Андрій Новак
Борис Кушнірукекономічний експерт

Президент Володимир Зеленський доручив парламенту до 1 грудня ухвалити закон про ринок землі. Водночас прем'єр запевняє, що іноземців допустять до українського ринку землі за умови, що вони зареєструються як юридичні особи і платитимуть в Україні податки. Для фермерів планують надати кредити на покупку землі за зниженими ставками до 5%. Відкриття ринку землі в Україні планується на жовтень 2020 року.

Глава Комітету економістів України Андрій Новак зазначив, що для відкриття ринку безпечного з точки зору національних інтересів в законодавстві обігу землі потрібно передбачити три запобіжники, які подолають страхи українців щодо земельного питання.

«По-перше, не брати в оренду, а купувати землю можуть тільки громадяни України. Таким чином ми позбудемось страхів про те, що більш заможні іноземці скуплять в Україні наш ресурс», — зауважив економіст.

Другий запобіжник стосується максимальної площі землі, яку один громадянин може купити, вказав Новак.

За його словами, установивши обмеження за площею, українці будуть впевнені, що 5-6 українських олігархів не скуплять всю землю.

«Третій запобіжник — щодо максимальної площі землі, яка може бути в обігу. Тобто не всі 42 млн га повинні бути в обігу ринку. Землі стратегічного резерву, місцеві стратегічні землі, рекреаційні зони та інші не повинні бути в обігу», — прокоментував Новак.

Економіст переконаний, що тільки за таких умов українці будуть спокійні, а держава зможе запустити розвиток аграрного сектора.

Експерт також позитивно оцінив пропозицію Мінфіну розпочати програму компенсації кредитів на покупку землі, яка дозволить здешевити позики до 5%.

Він додав, що фермери, малий і середній бізнес не мають великого ресурсу на відміну від великих агрохолдингів.

«Фермерам важко конкурувати з агрохолдингами. Програма компенсації істотно би вплинула на розвиток малого і середнього фермерства», — уточнив Андрій Новак.

В Україні готуються відкрити ринок землі: що обіцяли партії, Кабмін і президентРинок землі готуються запустити в Україні з жовтня 2020 року. Зібрали, що обіцяли з цього приводу президент і політичні партії.

Економічний експерт і аналітик Борис Кушнірук вважає, що на першому етапі повинні бути обмеження терміном на 20 років з приводу того, що купувати можуть лише фізичні особи — громадяни України — з певними обмеженнями за обсягом землі. Наприклад, 200 га на одну людину, уточнив експерт.

На його думку, доречно спочатку продавати саме державні землі.

«Тим, у кого є земельні паї, ми таким чином надамо час, щоб вони побачили орієнтир в ціні. Потрібно, щоб продаж для фізичних осіб був відкритий за 2 роки», — зазначив аналітик.

На його погляд, також важливо, щоб не просто в кожній області, а в кожному сільськогосподарському районі проводили аукціони, продавали певна кількість земельних ділянок.

Він уточнив, що це буде ціновим орієнтиром.

«Земля — ресурс, який існує в конкретних кліматичних умовах. Тобто в одному районі ціна буде одна, а в іншій області — інша. Однієї ціни для всієї України не буде», — констатував Кушнірук.

Нагадаємо, мораторій на продаж землі, продовжений Верховною Радою в грудні 2018 року, чинний до 2020 року.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що із земельного питання обіцяли політики і партії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: