Підвищення зарплат медикам: як і хто повинен визначати рівень окладу

Читать на русском
Олексій Бабичфахівець в медичній галузі

За ініціативи партії «Батьківщина» до ВР внесли законопроект №2028 про внесення змін до статті 77 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я щодо додаткових пільг та підвищення оплати праці для медичних і фармацевтичних працівників». Згідно з документом українським медикам планують у понад 2,2 рази збільшити зарплату, прив'язавши перший тарифний розряд до рівня мінімальної заробітної плати. «Зокрема, медсестра першої категорії (9 розряд), яка зараз отримує тільки 3,3 тис. грн, зможе отримувати щонайменше 7,2 тис. грн на місяць», — прокоментував Валерій Дубіль.

Генеральний директор медлабораторії ДІЛА Олексій Бабич критично оцінив таку модель фінансування.

За його словами, зміна фінансування системи охорони здоров'я останніх років передбачає те, що лікувальні установи стають комунальними підприємствами.

«Відповідно, головному лікарю, керівнику медичної установи надано всі повноваження, щоб повністю керувати підприємством, в тому числі самостійно визначати рівень зарплати співробітників», — пояснив Бабич.

Він акцентував, що ініціативи, які запропоновані законопроектом №2028, повністю порушують концепцію, яка була впроваджена раніше.

«Наприклад, встановили «зверху» рівень зарплати. За деякий час змінилися економічні показники в країні, зросла інфляція, курс стрибнув до 35 грн за дол., а зарплата медсестри залишилася на рівні 7 тис. грн. Головний лікар позбавлений можливості переглядати рівень окладу. Що робити?», — зауважив Олексій Бабич.

На думку Бабича, встановлювати зарплати централізовано на рівні держави неправильно. Тим більше, тарифна сітка є неприйнятною з точки зору руху вбік медичного страхування, додав він.

«Керівник медичного закладу повинен мати право самостійно встановлювати зарплати своїм співробітникам. Чим ефективніший і більш цінний лікар або медсестра для підприємства, тим більший у працівника оклад. Це нормальні ринкові відносини і саморегулювання системи», — прокоментував Бабич.

На його погляд, щоб вийти з ситуації, слід встановити мінімальний рівень зарплати, нижче якого не можна платити співробітникам.

Фахівець розповів, що в медичній галузі існує проблема відтоку кадрів, особливо це стосується середнього медперсоналу, який здатний скласти іспити і працювати на Заході за більший оклад.

«Тому головний лікар і повинен думати, як підвищувати ефективність підприємства і зарплати співробітникам. Якщо відділення може впоратися за допомогою двох лікарів, то навіщо утримувати шістьох? Набагато краще двом дати гідний оклад. Це менеджмент на рівні конкретної установи, а не держави, яке може не знати всіх тонкощів», — аргументував Бабич.

Він нагадав, що підхід «тарифної сітки» був в Радянському Союзі та певний час в період Незалежності.

Зеленський провалив обіцянку про те, що 200 «швидких» передадуть до регіонів за три місяціВолодимир Зеленський обіцяв, що 200 швидких передадуть протягом трьох місяців. Однак Фонд Ахметова завершить проєкт тільки до кінця року.

«В результаті лікарі тікали з країни або до приватної клініки, де їм можуть платити приватні гроші. Ця модель не працюватиме», — резюмував Олексій Бабич.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський ще в своїй передвиборчій програмі пообіцяв, що професія лікаря стане престижною і високооплачуваною. Також, будучи кандидатом на пост президента, Зеленський обіцяв запровадити страхову медицину.

Додамо, в ролі глави держави Зеленський провалив обіцянку про те, що 200 «швидких» передадуть до регіонів за три місяці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: