Корупція в «Укроборонпром»: суд за клопотанням НАБУ призначив експертизу висотомірів

Читать на русском
Столичний райсуд на прохання Національного бюро призначив експертизу, на вирішення якої встановили з'ясування ринкової вартості висотомірів.
Солом'янський суд Києвафото: «Слово і Діло»

Суд за клопотанням детектива Національного антикорупційного бюро призначив експертизу для з'ясування ринкової вартості висотомірів, які поставили державній компанії «Укрспецекспорт», у межах кримінального провадження про можливе заволодіння державними коштами сином колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Олега Гладковського Ігорем, а також його знайомими Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою.

Таке рішення 2 вересня ухвалив слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва Віталій Українець, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується у документі, НАБУ розслідує факти ймовірного заволодіння 250 млн грн державних коштів. Зокрема, встановлено, що організована група у складі Гладковського-молодшого, Рогози та Жукова, яким підконтрольні ТОВ «Оптимумспецдеталь», ТОВ «Фірма «Ренал», за сприяння колишнього першого заступника секретаря РНБО, посадових осіб Міністерства оборони України, державного концерну «Укроборонпром», державних підприємств «Житомирський бронетанковий завод», «Львівський бронетанковий завод», «Харківський бронетанковий завод», «Київський бронетанковий завод», «Ізюмський приладобудівний завод», «Антонов», Приватне акціонерне товариство «Завод «Кузня на Рибальському» та інших невстановлених наразі фізичних та юридичних осіб заволоділа коштами державного бюджету та державних підприємств орієнтовно у розмірі 250 млн грн під час виконання договорів щодо постачання бронетанкового озброєння та техніки на зазначені вище державні підприємства.

Також встановлено, що службові особи ДК «Укрспецекспорт» нібито у змові з Гладковським-молодшим, Жуковим та Рогозою, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи коштами державного бюджету в особливо великому розмірі під час проведення закупівлі деталей та комплектуючих для авіатехніки, а саме висотомірів. Зокрема, «Укрспецекспорт» оголосив тендер на закупівлю вищевказаних деталей, і в ньому перемогла фірма «АН Сервіс» з вартістю 14,37 млн грн (571 тис. 205 дол.). Сама компанія нібито придбала ці висотоміри від гонконзької фірми ASIA CAPITAL OVERSEAS LIMITED за 435 тис. дол., які поставило до України арабське підприємство Double Power FZE. Водночас вартість висотомірів, експорт яких до України здійснювався компанією Double Power FZE в митному управлінні міста Шарджи (ОАЕ), відповідно до митної декларації, становить 90 тис. дол. Разом з тим, за версією слідства, вказані висотоміри першочергово були експортовані з РФ Акціонерним товариством «Флай авіа» компанії Flavic FZE за ціною 85 тис. дол.

Крім того, відповідно до відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних, закупівля на внутрішньому ринку України одного висотоміру типу РВ-5МД1 протягом 2016-2017 років здійснювалась у середньому за 92 тис. 509 дол., висотоміру типу ВЕМ-72ФГ протягом 2015-2018 років - близько 8 тис. 741 дол., висотоміру типу ВМФ-50 протягом 2015-2018 років - близько 6 тис. 555 дол. Тому НАБУ просило суд призначити експертизу з метою встановлення ринкової вартості цих висотомірів. Суддя клопотання задовольнив.

Раніше про ці факти писали журналісти Bihus.info.

Нагадаємо, в цій справі суд призначив експертизу вартості запчастин для військової техніки, поставлених Житомирському бронетанковому заводу. Раніше суд також призначив чотири експертизи у справі корупції в Укроборонпромі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: