Як Зеленський може розпустити ЦВК та в чому ризик?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

ОПУ хоче забезпечити для себе більш лояльний і контрольований склад ЦВК. 300 голосів за рахунок інших фракцій знайдуть.

Таку думку «Слову і Ділу» озвучив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

На його думку, є кілька варіантів, як зібрати необхідну кількість голосів.

«Перший підхід найпростіший – перезавантаження всього складу ЦВК. Відповідно до ст. 31 закону про ЦВК необхідно дві третини голосів: 300», — констатував політолог.

На його погляд, з урахуванням того, що в нинішньому складі ЦВК не враховано інтересів «Слуги народу», ОПЗЖ, «Голосу», депутатської групи «За майбутнє» та позафракційних депутатів, необхідну кількість голосів в парламенті можна знайти.

«Однак доведеться ділитися впливом на ЦВК з іншими учасниками голосування», — додав Бортник.

За словами експерта, другий варіант розпуску ЦВК – провести відкликання кожного члена ЦВК окремо та змінювати його на іншого.

Він уточнив, що при кожному такому голосуванні необхідно 226 «За», а ЦВК буде підконтрольною «Слузі народу».

Політолог скептично оцінив такий сценарій, оскільки це спричинить жорстку реакцію не тільки у внутрішньополітичному середовищі, а й в зовнішньому.

Зеленський має право розпустити ЦВК і сформувати нову ще до початку місцевих виборів – юристРозпуск ЦВК можливий завдяки змінам до законодавства, які ухвалили на хвилі революційної доцільності. Тепер президент хоче сформувати свою комісію до місцевих виборів.

Експерт не виключив, що міжнародні партнери розцінять це, як антидемократичний крок.

Крім того, щоб змінити склад ЦВК, потрібно мати кандидатури на заміну, акцентував Бортник.

На думку політолога, незважаючи на те, що перезавантаження ЦВК — право президента та парламенту, такі наміри можуть призвести до негативних наслідків.

«Тепер кожен новий президент робитиме те саме: повністю формувати президентську модель. Недарма повноваження членів ЦВК розраховані на 7 років, суддів КСУ на 9 років. Це забезпечує певну незалежність влади. Цей принцип не можна руйнувати навіть на догоду політичній доцільності», — пояснив Бортник.

Експерт вважає, що спроба розпуску ЦВК говорить про те, що у партії СН всерйоз розглядають проведення не тільки місцевих виборів у 2020 році, але й дострокових парламентських виборів уже за рік.

Політолог не виключив, що перезавантаження ЦВК також пов'язане з можливістю проводити референдуми з ключових питань, які обіцяв Зеленський та його команда під час виборчої кампанії.

«Навіть якщо вирішили перезавантажувати ЦВК, то необхідно, щоб кожній із фракцій та депутатських груп забезпечили представництво в ЦВК. Це було завжди, крім останнього складу ЦВК, де немає представника ОПЗЖ», — резюмував Руслан Бортник.

Нагадаємо, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що сьогодні Верховна Рада не буде голосувати за достроковий розпуск Центральної виборчої комісії.

Раніше президент Володимир Зеленський направив до ВР подання про звільнення нинішнього складу комісії. У Раді кажуть, що Зеленський має намір приїхати до парламенту.

Те, що намір президента Зеленського розпустити весь склад Центральної виборчої комісії абсолютно законний і дає можливість сформувати нову ЦВК ще до початку місцевих виборів, які повинні відбутися в 2020 році, «Слову і Ділу» в коментарі сказав експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: