Обмін полоненими: чи готова РФ до миру та що робитиме Захід

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

У глобальній перспективі Україна рухається в напрямку миру. Однак швидкого миру на українських умовах не буде. РФ все одно наполягатиме на своїх умовах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» озвучив політолог Олег Лісний.

За його словами, вкрай важливо враховувати психологію головних учасників процесу: Путіна та Зеленського.

«У Путіна психологія імперського офіцера, а в Зеленського — бізнес-психологія. Наскільки ці дві різні психології будуть комплементарні, це відкрите питання», — підкреслив експерт.

На його думку, швидкого миру на умовах України не буде, хіба що на умовах Кремля.

«У такому разі чи зможе Зеленський пояснити громадянам України мегакомпроміс з нашого боку? Навряд чи. Тому перспектива реального миру здається сумнівною. Зеленський не ризикуватиме робити кроки, які суспільство не підтримає», — вважає Лісний.

Політолог зазначив, що під час найближчої зустрічі в Нормандському форматі сторони повинні узгодити дорожню карту.

Він не виключив тиску на Зеленського з боку Заходу та РФ під час переговорів.

Експерт пояснив, що оскільки є зрушення в процесі обміну, всім хочеться швидкої історії успіху, яку можна записати на власний рахунок.

На його погляд, ймовірно, Україну схилятимуть до виконання частини умов РФ. Зокрема, Росія наполягає на амністії, зазначив експерт.

«Питання багаторівневе. Амністія повинна бути для кого? Для вчителів, які, щоб вижити, працювали на терористів чи бойовиків, які вбивали українських солдат?», — зазначив політолог.

За його словами, у форматі «троє проти одного» Україні буде складно відстоювати власні інтереси.

«Однак навряд чи Зеленський піде на такі умови «миру». Йому потім повертатися додому і пояснювати все громадянам. Тому про дорожню карту говоритимуть, але колосальних змін не буде», — резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся довгоочікуваний обмін 35 ув'язненими. Український президент Володимир Зеленський назвав це «першим кроком до закінчення війни». Європейські лідери високо оцінили цю подію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: