В НБУ назвали причини дефляції в серпні

Читать на русском
Зростання цін на продукти харчування було компенсоване падінням цін на паливо та уповільненням зростання регульованих державою цін.

У серпні споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,8% (9,1% - в липні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,3%. Базова інфляція сповільнилася і в річному вимірі в серпні склала 7,2% (у липні - 7,4).

Про це йдеться в повідомленні Національного банку України.

Однак незначне перевищення прогнозу було викликане, перш за все, високими темпами зростання цін на продукти харчування. Крім того, в серпні ціни на окремі овочі і тваринницьку продукцію росли трохи швидше, ніж очікувалося. У той же час, це відхилення було в значній мірі компенсовано завдяки нижче очікуваної базової інфляції, падіння цін на паливо, а також уповільнення зростання адміністративно регульованих цін.

Жорстка монетарна політика, як і раніше, стримувала тиск на ціни, зокрема, через канал обмінного курсу. Найбільше це позначилося в цінах на непродовольчі товари, зростання яких сповільнилося до 1,4%. Зокрема, сповільнилося зростання цін на побутову техніку, меблі, товари для відпочинку, фармацевтичні товари, побутову хімію і т.п. Ціни на одяг і взуття залишилися на рівні минулого року, а вартість автомобілів та комп'ютерної техніки - знизилася.

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки залишилися незмінними (8,9%). З одного боку, подорожчали молочні та м'ясні продукти. З іншого боку, не так швидко росли ціни на макаронні вироби, каву, оливкову олію, соуси і соки, що частково може бути відображенням курсового ефекту.

Подорожчання послуг прискорилося (до 13,9%) під впливом стійкого споживчого попиту і порівняно високих темпів зростання заробітних плат. Зокрема, прискорилося зростання цін на послуги ресторанів і кафе, мобільного зв'язку, закладів культури, амбулаторних послуг.

Зростання цін на сирі продукти харчування також прискорилося (до 10,9%). Росли ціни на продукцію тваринництва: молоко, яловичину та свинину. Це обумовлено скороченням поголів'я і посиленням зовнішнього попиту. Сповільнилося і здешевлення яєць. Крім того, росла вартість картоплі через низький врожай. Однак у річному вимірі знизилися ціни на кавуни на тлі гарного врожаю. Завдяки розширенню пропозиції сповільнилося зростання цін на більшість овочів, в тому числі, цибулю, помідори, огірки, кабачки і т.п.

Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 14,8%). Вартість природного газу для населення зменшилася, з огляду на зниження ціни на світових ринках і зміну методології розрахунку тарифів. Темпи зростання цін на тютюнові вироби та алкоголь залишилися на рівні попереднього місяця.

Раніше повідомлялося, що ціни в Україні не зростають три місяці поспіль. Зниження цін в Україні спостерігалося всі літні місяці. За сезон дефляція склала 1,4%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: