У НБУ пояснили, чому інфляція виявилася вищою за прогноз

Читать на русском
Показник інфляції в Україні, пришвидшенням за підсумками липня 2019 року в річному вимірі до 9,1 відсотка, був вище прогнозу, який раніше дав Національний банк України (НБУ).

Показник інфляції в Україні, пришвидшенням за підсумками липня 2019 року в річному вимірі до 9,1%, був вищим за прогноз, який раніше дав Національний банк України (НБУ).

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на пресс-службу НБУ.

У відомстві зазначили, що відхилення обумовлено темпами зростання цін на окремі сирі продукти харчування.

«Загальний показник інфляції перевищив траєкторію прогнозу Національного банку насамперед під впливом факторів з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема внаслідок несприятливих погодних умов», - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку також додали, що фундаментальне інфляційний тиск, виражений показником базової інфляції, в цілому відповідає очікуванням регулятора.

Нагадаємо, Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку з 17,5% до 17,0% річних з 19 липня. Як зазначив глава НБУ Яків Смолій, дані по інфляції дозволяють НБУ продовжити цикл зниження облікової ставки.

Крім того, споживчі ціни в Україні в липні 2019 року порівняно з червнем знизилися на 0,6%. За даними Держстату, з початку року ціни в Україні зросли на 3,0%. При цьому в річному вимірі (до липня 2018 року) інфляція прискорилася до 9,1%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: