Народ може отримати право писати закони: що з цього вийде

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Право законодавчої народної ініціативи — додатковий інструмент демократії, яким може скористатися суспільство.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

За його словами, поки незрозуміло, яким буде механізм, оскільки подавати законопроєкти може президент, уряд і народні депутати.

«Суб'єкта законодавчої ініціативи — народу — немає в Конституції», — уточнив аналітик.

Крім того, незрозуміло, чи зможе одна людина подавати законопроєкт, чи повинна бути група осіб, зазначив Купира.

На його думку, про ефективність такої ініціативи поки що рано говорити, враховуючи, що далеко не всі законопроєкти, які пропонують навіть депутати розглядаються і, тим більше, стають законами.

«При цьому, депутат, який подав свій законопроєкт, перебуває безпосередньо в парламенті зі своїми колегами, у нього є можливість лобіювати свої ініціативи», — підкреслив аналітик.

Зміни до Конституції: що пропонує Зеленський та коли Рада може ухвалитиЗеленський хоче запровадити народовладдя, призначати керівників НАБУ та ДБР, виганяти нардепів з Ради за прогули і кнопкодавство та скасувати адвокатську монополію. Детально про кожен законопроект ми поговорили з юристом.

Він пояснив, що долю народної законодавчої ініціативи вирішуватиме парламент, народні депутати можуть і не розглянути законопроєкт.

На його погляд, щоб отримати розуміння, які законопроєкти можуть ініціювати українці, можна відкрити петиції до президента і ВР.

Експерт критично оцінив якість більшості петицій та звернув увагу, що вкрай рідко громадяни подають петиції, які в компетенції президента.

«Звичайно, є хороші ініціативи, але рідко, коли громадяни вивчають проблему і конструктивно підходять до питання. Приблизно такий вигляд може мати народна законодавча творчість. Невеликий відсоток ініціатив буде якісним», — зазначив Купира.

Він додав, що, можливо, в законі про народні ініціативи можуть бути певні обмеження, яких питань не порушувати.

У підсумку він акцентував, що тільки при правильному механізмі народної законодавчої ініціативи буде хороший результат і можна усунути небажаний ефект під час впровадження такої практики.

Нагадаємо, 3 вересня Верхова Рада більшістю проголосувала за внесення до порядку денного проєкту закону про законодавчу ініціативу народу України. Проєкт закону пропонує внести зміни до 93-ї статті Конституції.

Детальніше про те, що пропонує Зеленський змінити в Конституції і коли Рада може їх ухвалити — за посиланням.

Також юрист дав оцінку змінам до Конституції про пропорційну виборчу систему, внесеним Зеленським.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: