Юрист дав оцінку змінам до Конституції щодо пропорційної системи, які вніс Зеленський

Читать на русском
Що робити з новим Виборчим кодексом, підписаним Парубієм, та чи подасть Зеленський власний законопроект щодо пропорційної системи?
Слово і Діло

На сайті Верховної ради з’явився текст президентського законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо зменшення кількості нардепів та закріплення пропорційної виборчої системи. Зокрема, президент пропонує замість 450 парламентарів залишити 300, запровадити обов’язкову вимогу до кандидатів в депутати володіти державною мовою та закріпити безпосередньо в Конституції, що вибори до Верховної ради мають проводитись за пропорційною виборчою системою. Наскільки необхідні такі зміни до Основного закону, «Слово і Діло» спитало у експерта з конституційного права Богдана Бондаренка.

Він вважає доцільним вимогу щодо обов’язкового знання української мови для кандидатів у нардепи. «Якщо до державних службовців висувають такі вимоги, чому б не запропонувати їх виборним особам. Питання в тому, щоб у подальшому був встановлений порядок реалізації цього положення», — зазначив Бондаренко.

Зменшення кількості депутатів, на думку юриста, недоречне, адже немає значення, скільки буде в парламенті: 300 чи 450 чи 700 депутатів. «Насправді немає єдиної формули, яка визначатиме яку кількість людей має представляти один депутат», — зауважив юрист.

Зеленський пропонує скоротити кількість нардепів: скільки депутатів у інших країнахВолодимир Зеленський пропонує зменшити конституційний склад Ради. Дивимося на практику інших країн.

Прибічники скорочення кількості нардепів аргументують свою думку тим, що раніше в Україні було 450 депутатів на 52 мільйони українців, а зараз нас стало менше, тому, начебто, має бути 1 представник на 100 тисяч населення.

«В деяких європейських країнах є інший показник: один представник на 40-50 тисяч населення. Не існує пропорції. У Греції 300 депутатів на 11 млн населення. До того ж, ефективність парламенту залежить не від кількості депутатів», — вважає Бондаренко.

Щодо пропорційної виборчої системи, яку президент хоче закріпити в Конституції, то, на думку юриста, йдеться лише про модель, яка відповідає на питання: «Як ми голосуємо».

«Конституція України записана під пропорційну виборчу систему в частині формування коаліції. Вона формувалася не тієї миті, коли у 2003-2004 роках у нас діяла чиста пропорційна система, не змішана. І тому прописати пропорційну виборчу систему з огляду на позиції Конституції цілком логічно. З іншої сторони, з Конституції можна прибрати розділ про коаліцію та переписати її в такий спосіб, щоб не мало значення, яка виборча система діє взагалі», — вважає юрист.

Якщо пропорційну систему пропишуть в Основному законі, то у виборчому законодавстві не може бути місця мажоритарці, заначив він, янакше це буде суперечити Конституції.

«Я не знаю для чого новій команді той Виборчий кодекс, який підписав Парубій. Імовірно, буде накладено вето, і вони подадуть свій законопроект», — припустив Богдан Бондаренко.

Нагадаємо, Верховна рада попереднього скликання наприкіці каденції ухвалила Виборчий кодекс. Ми розбирались, які зміни пропонуються новим законодавством.

Також ми писали, які ще зміни до Конституції України збираються внести нардепи від «Слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: